Der er stadigt større mængder af mikroskopiske små stykker plast i havet, samtidig øges mængden af gopler og R03;R03;vandmænd. Hvorfor så ikke udnytte det ene problem til at løse det andet med, og netop dette gør projektet »GoJelly« noget ved.
Globalt frigives 950 millioner kilo mikroplast hvert år og trods mængderne, ved vi endnu ikke noget om konsekvenserne af denne forurening og ligeså vigtigt, noget om konsekvenserne for det marine liv i havet.
Denne problemstilling tages nu op af GoJelly-projektet, hvor mulighederne for at vandmænd kan »opsamle« mikroplasten bliver bedre belyst. Ligeledes vil man i projektet til bunds i hvorledes vandmænds biologi er. Hvorledes de påvirkes af vandtemperaturer, strømforhold og saltindhold samt andre miljøpåvirkninger. Hvor befinder goplerne sig om vinteren og i det hele taget, hvordan påvirker de det øvrige økosystem.
Den mest kendte af goplerne eller vandmændene, Periphylla, der findes i de fleste norske fjorde og helt op til Svalbard, undersøges nu også, for at afkode dens biologi, så man bedre og med fordel kan indsætte den i kampen mod mikroplasten i havet.
Én af de mest spændende visioner for fremtiden er at udvikle et mikro-plastfilter til de kommunale rensningsanlæg. Her vil de bruge den slimede masse fra vandmændene, for at fange mikroplasten fra husholdningerne. Partikler der i øjeblikket passerer uhindret igennem vandbehandlingsanlæggene og havne direkte ude i havet.
Projektet vil udnytte problemet med de mange vandmænd i Europa til konstruktivt, at
bekæmpe mikroplastforureningen, der nu allerede har nået enorme proportioner.
Læs mere om sagen på Forskning.no her (norsk)