En ugentlig portion af laks eller anden fed fisk, giver et dramatisk fald i risikoen for at udvikle kroniske gigtsygdomme (Inflammatoriske reumatiske sygdomme) skriver britiske The Guardian.
Opfordringen lyder; spis laks en gang om ugen eller spis andre fisk regelmæssige, som for eksempel torsk, og reducerer risikoen for at udvikle leddegigt med mere end halvtreds procent, viser ny svensk forskning.
Det er omega-3 fedtsyrerne i fisken og især de fede fisk, der kan forklare det dramatiske fald i risikoen for at udvikle kronisk inflammatoriske sygdomme, som gigt, der ødelægger livet for ca. 690.000 briter.
Den svenske undersøgelse, er gengivet i the Annals of the Rheumatic Diseases medical journal, og er den seneste bekræftelse, fra medicinske forskere, af at fisken har en beskyttende og forebyggende egenskab mod en hel række sygdomme.
At spise laks en gang om ugen eller andre fede fisk, som ørred, kippers, makrel reducerer risikoen for leddegigt med 52%, ifølge forskningsteamet, der er ledet af professor Alice Wallin, fra Karolinska Instituttet i Stockholm. Ligeledes fandt man, at ved at spise mager fisk, som torsk, dåse tun eller kuller fire gange om ugen, at også dette gav det samme resultat.
Men for nogles vedkommende, skal man have spist fisk regelmæssigt i mere end ti år, for at nyde den fulde risikonedsættelse og dermed undgå at udvikle gigt, med smerte og hævede af leddene, til følge. Men et langsigtet forbrug af enhver type fisk, mindst en gang om ugen er nyttigt og vil give en 29 procent lavere risiko for sygdommen.
Forskerne har i deres rapport fremhævet de langkædet flerumættede Omega-3 fedtsyre i fisk, som værende det centrale i forebyggelsen af gigt sygdommene.
Svenskerne har analyserede maden, som er spist af 32.000 kvinder, født i to amter i Sverige i perioden mellem 1914 og 1948. Deltagerne leverede oplysninger om deres fødeindtagelse via livsstil spørgeskemaer, der blev afviklet i perioden 1987 til 1997.
Undersøgelsen viste at kvinder, der forbrugte mindst 0,21 g Omega-3 flerumættede fedtsyrer dagligt, havde 52 procent lavere risiko for gigt.
Ca. èn ud af 100 personer i Storbritannien får leddegigt, og her har kvinderne tre gange større risiko for at blive diagnosticeret med gigt, end mændene. Sygdommen bliver normalt diagnosticeret for personer i aldersgruppen mellem 40 og 60 år.
Ailsa Bosworth der er administrerende direktør for National Rheumatoid Arthritis Society og selv gigtpatient sagde til the Gardian, ” Kost har altid været et kontroversielt emne, når det kommer til leddegigt. Fødevarer kan påvirke en person i negativ eller positiv retning. Der er dog en lille sammenhæng mellem en Middelhavs kost, som grøntsager, frugt og fisk, at det har en gavnlig effekt på gigtsygdommen, som refereret i the National Institute for Health and Care Excellence offentliggjort i 2009. “
Men hun tilføjede: “Den vigtige rolle, som Omega-3 flerumættede fedtsyrer spiller, har været kendt i nogen tid, og der er beviser for, at når det tages som kosttilskud i tilstrækkelig høje dosser, kan de forbedre symptomerne hos nogle mennesker.”