Den skotske minister, John Lamont forsikre dog om, at der vil blive taget behørigt hensyn til fiskeriet i Nordsøen ifbm. fiskernes og fiskeindustriens stigende bekymring for det øget antal Havvindmøller ud for kysten.
Fiskeri formænd for flee organisationer, her gentagne gange givet udtryk for bekymring og frygt for den udvikling havvindmølleparkerne har taget i omfang og som nu opføres i skotske farvande, skriver The Press and Journal UK.
Flere hævder, at de traditionelle fiskepladser ud for kysten, og dermed også fiskernes levebrød, er truet.
Tilsvarende er de også bekymrede over forslaget om at etablere stærkt beskyttede havområder, hvilket vil begrænse adgangen til havet for de fleste fiskere. Den skotske Regering har dog imellem tiden ændret holdning og ændret kurs vedrørende denne politik.
Det skotske, Nord-øst parlamentsmedlem, David Duguid har nu opfordret, både den britiske og den skotske Regering, til at sikre, at påvirkningen af havvindmølleparkerne på fiskeindustrien og fiskeriet tages med i betragtning hver gang nye havvindmølleplaner skal vurderes.
Han ønsker, at dette bliver en obligatorisk eller lovmæssig del af vurderingsprocessen omkring havvindmølleparker, i modsætning til den frivillige tilgang, der er nu.
Energiministeren og parlamentsmedlemmet for West Aberdeenshire, Andrew Bowie, har accepteret at mødes med hr. Duguid og Scottish Fishermen’s Federation (SFF) for at diskutere dette spørgsmål.
Bekymringerne er også blevet rejst i Underhuset, hvor Hr. Duguid har spurgt ind til resultatet af dialogen mellem Department for Energy Security and Net Zero samt den skotske Regering for at sikre, at påvirkningen af havvindmøller på fiskerne, fiskeindustrien samt kystsamfundene bliver »tilstrækkeligt belyst og afklaret«.
Hr. Lamont forklarede, at det var en fælles ambition og mål på begge sider, at beskytte havmiljøet, samtidig med en effektiv styring og kontrol af det fælles havmiljø.
Ministeren tilføjede: »Vi anerkender også de bekymringer der deles mellem fiskerne og fiskeindustrien, og vi fortsætter med at inddrage interessenter, andre britiske ministerier samt den skotske regering gennem det fælles ›Scottish Seafood Industry Action Group‹.«
Hr. Duguid udtalte i samme forbindelse, »Der er alvorlige bekymringer fra fiskeindustrien side angående den potentielle risiko for vores fødevareforsyning, som offshore vindkraft og de beskyttede have kan have. Hverken jeg eller fiske-industrien ønsker at hindre udviklingen af den grønne og vedvarende energi eller beskyttelsen af vores havmiljø – langt fra. Jeg mener bare, at begge dele kan opnås, samtidig med at vi bevarer både fiskeindustrien og vores kystsamfund,« og han tilføjer yderligere, »Selvom frivillige ordninger og vejledninger er en god start, har erfaringen vist, at de ikke er tilstrækkelige. Derfor ønsker både industrien og jeg en mere forpligtende og lovbestemt proces for at sikre, at både erhverv og bæredygtighed kan forenes og opretholdes.«
»Den fulde indvirkning på vores fiskepladser og havliv fra havvindmølleparkerne samt undersøiske kabler skal forstås bedre. Vi kan ikke risikere fiskernes fremtid eller true bæredygtigheden af vores fiske-bestande, når vi bevæger os fremad i udviklingen.«
Administrerende direktør for SFF (Scottish Fishermens federation), Elspeth Macdonald, udtalte: »Sammen med vores kolleger i NFFO (National Federation of Fishermen’s Organisations) har SFF benyttet enhver lejlighed til at understrege vigtigheden af dette pres på (UK) fiskeriet. I skotske farvande vil den planlagte udvidelse af havvindmølleparker have reelle og store konsekvenser for vores fiskerflåde. Jeg værdsætter støtten fra David Duguid samneb ned ministerens ønske om at mødes med os og drøfte disse spørgsmål, om påvirkninger samt kompensation for vores sektor, og jeg imødeseer dette kan ske så hurtigt som overhovedet muligt.«