Fiskerne og fiskeindustrien føler sig utrygge ved ScotWind-kontrakter til havvindmølleparker ud for de skotske kyster.
Crown Estate Scotland er ude med en pressemeddelelse mandag den 17. januar 2022, om resultatet af en ansøgningsrunde for ScotWind Leasing. Iøvrigt den første skotske havvind-runde i over ti år og den første siden forvaltningen af havvindrettighederne blev overdraget til Skotland.
Ialt 17 projekter er udvalgt ud af i alt 74 ansøgninger, og de har nu fået tilbudt optionsaftaler, som forbeholder sig til rettighederne i bestemte områder af havbunden ud for den skotske kyst.
- Omkring £ 700 mio. pund (6,3 mia. dKr) vil blive betalt af ansøgerne i options-gebyrer og videregivet til den skotske regering for offentlige udgifter.
- 17 projekter er godkendt og areal-mæssigt dækker de tilsammen over lidt mere end 7.000 km2 havbund (8.600 km2 var maksimalt blevet stillet til rådighed gennem den skotske regerings Sectoral Marine Plan)
- De første indikationer tyder på en investering på flere milliarder pund i forsyningskæden i Skotland
- Strømmen der genereres, vil sørge for den voksende elektrificering af den skotske økonomi, efterhånden som landet bevæger sig mod en Co2-fri fremtid.
- Oplysningerne om de 17 ansøgere, der er blevet tilbudt optionsaftaler, findes her.
Se kortet herunder
Fiskere har reageret med bekymring på ScotWind’s udmelding mandag omkring de 17 havvindmølle-områder ud for den skotske kyst, hvor de kommende skotske havvindmølle-parker vil blive etableret.
Som svar på Crown Estate Scotland (CES)’s store afsløring, da de navngav havvindmølle-projekterne der skal stå for den skotske vedvarende energiproduktion, advarede Scottish Fishermen’s Federation (SFF) om, at udviklernes påstande, grundigt skal gennemgåes, i en tilbundsgående undersøgelse.
Vindmølleparkerne og fiskeriet skal kunne eksistere side om side i samhørighed og kun med meget få ændringer i det eksisterende aktivitets-mønstre.
Den administrerende direktør for SFF (The Scottish Fishermen’s Federation), Elspeth Macdonald siger om de mange projektområder i havet: »Selvom det er klart, at der vil være et behov for betydelige og yderligere offshore-vedvarende energi-projekter, for at Skotland kan nå sin Co2 neutrale målsætninger, er vi forståeligt nok bekymrede. Bekymret for den effekt, som disse vedvarende energi- og offshore-projekter kan have af indvirkning på det skotske fiskeri og på fiske-forarbejdningsindustrien.«
»De ialt 17 mølle-projekter, som Crown Estate Scotland har annonceret i mandags, er blevet tilbudt optionsaftaler, som forbeholder sig til rettighederne til specifikke havbundsområder på mere end 7.000 km2. Det er et stort område, og størstedelen af disse projekter er til flydende havvind, hvilket skaber endnu større sameksistens-problemer for fiskeriet, end de faststående havmøller udgør.
»Gennem SFF og dets sammenslutninger har fiske-industrien altid søgt at engagere sig konstruktivt med offshore-udviklere og vil fortsætte med at gøre det.
»Men det skal og bør anerkendes på højeste niveau af lederene indenfor den vedvarende energi samt blandt politikerne i den skotske regering, at fangst af fisk allerede er en klima-smart og venlig aktivitet, der producerer fødevarer med højt proteinindhold med et ekstremt lavt CO2-aftryk. Det er også en aktivitet og en industri, der understøtter mange jobs og virksomheder i land og disse er helt afgørende for Skotlands kystsamfund. I dette hastværk med energiomstillingen er det afgørende, at fiskernes og fiske-industris stemme bliver hørt ordentligt, og at fiske-flådens adgang til Skotlands produktive fiskepladser stadig beskyttes og bevares.
»Særligt skal der foretages ordentlig undersøgelse af, om havvindmølleparker og fiskeriaktivitet kan eksistere side om side med kun få ændring af eksisterende aktivitetsmønstre, eftersom vores erfaringer til dato netop viser, at det modsatte er tilfældet.«
»Fisk er ikke jævnt fordelt i vores have – flåden kan ikke bare bevæge sig et andet sted hen for at fiske. Vi har brug for et ægte og meningsfuldt engagement, gensidig respekt og en ligeværdig tilgang til planlægningen, samtykke og licensering.
Vedvarende energi er klart en del af Skotlands strategi i overgangen til netto nul Co2, men det er fiskeriet også. For at dette skal være og blive en retfærdig overgang, skal der være plads til, at begge kan lykkes.