Hele afstemningen kan meget vel komme til at dreje sig om mere end en skotsk løsrivelse fra Storbritannien, men kan på sigt også blive et spørgsmål om Orkney og Shetlands tilhørsforhold, fremtidigt skal forblive at være til Skotland.
Spørgsmålet står åbent, hvis Skotland torsdag den 18. september stemmer ja til en afbrydelse af et mere end 300 års ægteskab med briterne. Så står Orkney og Shetland, som forventes at stemme nej til en løsrivelse, pludselig alene i det nordatlantiske og med udsigten til dette, fik dette øboerne i marts måned i år, til at fremsende en skrivelse til Det Skotske Parlament, hvor man fremsatte ønske om en folkeafstemning på øerne, i det tilfælde Skotland stemte ja til selvstændighed.
Forslagene til en kommende Ø-afstemning (Orkney og Shetland) kunne være:
- En løsrivelse fra Skotland
- At forblive en del af Skotland
- At forlade Skotland og genindtræde i Storbritannien
- eller måske at stemme sig hjem til Norge (igen)
Rige på olie, gas og fiskeri
Der er store økonomiske interesser på spil, som fiskeri og olie samt det forhold at øerne deler et væsentligt kulturelt samhørrigsforhold til Skandinavien, specielt Norge. Øgruppen blev koloniseret af norske vikinger og kom under norsk herredømme i 875 og blev senere en del af Danmark-Norge. Dette varede indtil 1472 hvor øerne blev indlemmet i Skotland, hvorefter næsten 600 års ægteskab mellem de nordiske lande og Shetland samt Orkney var slut.
Udsigten til, at øerne, kunne overveje en mulig løsrivelse fra Skotland, fik den britiske Skotlands-minister Alistair Carmichael til at love selvstyre til øerne, på linje med aftalerne som allerede ligger for øen Man. Specielt Shetland ligger tæt på rige forekomster af både olie og gas samt gode fiskefelter og de er som sådan attraktive for både London og Edinburgh.
I dag stemmer 4,3 mio vælgere fra Skotland, Shetland og Orkney, hvor hele 97 procent har registeret, at de ønsker at stemme torsdag den 18. september. Med den tilslutning og forhåndsinteresse, bliver det det største og vigtigste valg nogensinde i den skotske regions historie.