For som professor og daglig leder af Miljø- og Erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet siger til Politiken, »man skal ikke undervurdere fiskernes opfindsomhed, omkring den nye aftale om at koncentrere fiskekvoter på færre hænder.« For med aftalen reducerer man ikke samtidig kvotekongernes kongerige væsentligt, udtaler professor Niels Vestergaard, der selv offentligt i Politiken giver et »omgåelses-råd« videre.
Et råd, hvor professorens egen kreativitet helt overgår fiskernes egen opfindsomhed, med et forslag om, at fiskerne blot selv kan leje en stor del af de kvoter ind, som de under den nye regel bliver tvunget til at sælge. En idé der ikke er omtalt og omfattet i de nye ændringslovforslag og som nærmere beset, vist ikke kan betegnes som andet end et råd fra professorens egen mørke dybe og mere lyssky side. Men desværre også et råd der er med til unødigt at trække samt mistænkeliggøre og nærmest kriminalisere et helt fiskeri-erhverv med, ovenikøbet inden ændringsforslaget har været i høring og som derfor endnu ikke er vedtaget af Folketinget og trådt i kraft.
Med ord som, »Omgåelse af lovgivning, med kreative krumspring og smuthuller,« skorter det så sandelig heller ikke på superlativer og ubegrundede beskyldninger af fiskerierhvervet, der endnu ikke har haft muligheden for at rette ind efter den kommende lov.
Mange organisationsfolk og eksperter fra vores universiteter udtaler sig gerne og længe til pressen om denne sag, med vinkler der til tider overrasker mere end de forklarer. Måske skulle man i stedet lytte lidt mere til og tage med på råd hvad erhvervet selv siger og mener om ændringsforslaget til fiskeriloven.
Lovforslaget kommer ikke bag på Danmarks Fiskeriforening
Ændringsforslaget af loven vil i følge formanden for DFPO (Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation) Svend-Erik Andersen medføre, at de kvoter en fisker ejer og de kvoter fiskeren selv har bestemmende indflydelse over, fremover tæller med i det samlede kvoteloft.
Fiskernes oplysningspligt om hvilke økonomiske relationer, de har til andre fiskere, bliver samtidig skærpet, forklarer Svend-Erik Andersen videre, der umiddelbart har imødeset den kommende fiskeri-lovændring, der kommer på baggrund af de to politiske forlig om fiskeripakken og kvotekoncentrationen.
Eneste håb om denne lovændring er fra Svend-Erik Andersens side, at man med forslaget rammer rigtigt første gang og at man strammer op for netop at dæmme op for kvotekoncentrationerne, som det har været intentionen og den politiske hensigt fra start. Det skulle gerne ske på en måde, så det ikke bliver et besværligt og bureaukratisk indgreb for de mange, for at løse problemet med nogle få.
Lejebetingelserne uændret
Der ligger også i de nye regler begrænsninger i hvor meget af en kvote der kan lejes ud. Reglen arbejder med maksimalt 75 procent af en kvote og Foreningen DPPO (Danmarks Pelagiske Producent Organisation) med direktør Esben Sverdrup-Jensen, som repræsenterer flere af landets største fiskere, mener fortsat det er vigtigt, at fiskerne har gode muligheder for at leje kvoter.
Til Politiken siger han at han anerkender, at man potentielt kan leje sig op over loftet. Men han pointerer samtidig, at lejemarkedet skaber den nødvendig smidighed på markedet, så kvoterne rent faktisk bliver fuldt udnyttet. Alternativet vil, i følge direktøren for det pelagiske fiskeri, være et modsatrettet resultat, med færre indtægter og betydeligt færre arbejdspladser, som den endelige konsekvens, kommer det til slut fra direktøren Esben Sverdrup-Jensen.
Kilde: DFPO, DPPO og Politiken FiskerForum.dk