Det vigtige tangskovsbælte langs Bretagnes kyster, forsvinder langsomt med den stigende havtemperatur, og derved trues flere fiskearter.
Det har Alexander Jüterbock ved Universitetet i Nordland påvist i sin doktorafhandling, hvorledes tang har tre forskellige måder hvorpå de kan tilpasse sig ændrede forhold.
- Tangen kan flytte sig
- Tangen kan akklimatisere sig
- Tangen kan genetisk udvikle og tilpasse sig (over en længere periode)
I sin forskning har Jüterbock koncentreret sig om tangskovene, langs den nordatlantiske kystlinje, fra den spanske vestkyst til Bretagne i Frankrig og op til Danmark i nord. Endvidere har Jüterbock studeret hvorledes den stadigt stigende havtemperatur påvirker tangen og omgivelserne samt hvorledes tangen kan etablere og finde nye vækststeder.
Tangskovene har stor betydning for mangfoldigheden af fisk, da de tjener som leve- og opholdssted for mange fiskearter.
Specielt har den varme periode i Europa omkring 2003 til 2007, givet et pejlemærke om, hvor udsatte og skrøbelige tangskovene er. Fortsætter udviklingen vil disse tangskove være uddøde om nogle få hundrede år og der vil i stedet kunne ses en etablering af tangskove meget længere nordpå end vi ser i dag. Det er rundt om Island, Syd-grønland og Svalbard, hvor tangen dog kommer til at konkurrere med allerede etablerede vegetation og langt mindre lys.
Stadigt stigende havtemperatur påvirker tangen
Jüterbocks forskning underbygges og bekræftes af andre undersøgelser, der ligeledes påviser andre alge- og tangarters forsvinden fra de sydeuropæiske kyster, pga. ekstrem varme. Klimaændringer der sker så hurtigt i tid, at tangplanterne ikke kan nå at tilpasse sig de nye klimaforhold.