Trods sine mange år i fiskeriet, gjorde skipper Søren Timmerby, med rejetrawlen E 426 »Rune Egholm«, alligevel store øjne lørdag formiddag, da han 15 sømil vestude Hvide Sande Havn, udover hesterejer også fangede en meget »spidsnæsede og panserbelagt« levende fossil, Støren, der som art har eksisteret på jorden i mere end 200 millioner år.
Den imponerende fisk, der i udseende er helt sin egen, er formentlig arten almindelig stør (Acipenser sturio), der gennem mange år er forsøgt reddet gennem yngeludsætning ved den franske flodmunding Gironde i Frankrig.
Hvide Sande er ellers ikke ukendt med den sjældne fiskeart, da én lokale garnfisker Egon Påbøl Christensen i sine garn for år tilbage, i flere omgange havde fanget stør netop ud for den strækning på den jyske vestkyst.
I alle tilfælde er støren nænsomt og skånsomt blevet genudsat, så arten kan komme sig igen. Søren Timmerby fortæller, at også lørdagens fangst af stør, var mærket og efter fangsten og fotografering, var denne også forsigtigt blev genudsat i Nordsøens bølger og med et smæk med halen til afsked, var den igen forsvundet ned i dybet. Den vestjyske fisker har meldt ind til myndighederne, om fangststed og genudsætning, så alle formalia er overholdt i forbindelsen med fangst og genudsætning af den sjældne fisk.
Skipper Søren Timmerby med »Rune Egholm« fortsatte lørdag fiskeriet efter hesterejer, som gav fornuftige 1500 kg rejer, efter ca. tre en halv dags fiskeri. »Der er heldigvis gode priser for tiden, men det ville ikke gøre noget hvis mængden også blev en smule »stør«-re,« fortalte skipperen til FiskerForum.dk. med et grin.
Der er i de senere år også fanget en del stør i Østersøen, men der har her overvejende været tale om de »vestatlantisk stør« (Acipenser oxyrinchus), som sættes ud i tilløb til Østersøen, samt arterne »havedamsstører« (A. ruthenus), »Sibirisk stør« (A. baerii) eller »Diamantstør« (A. gueldenstaedtii), som alle stammer fra dambrug eller udsætning.
FiskerForum.dk