Det afsløres i et internt dokument som netavisen Altinget.dk er i besiddelse af, at SVM-Regeringen vil bruge penge fra industriens klimaaftale til at betale for Den Grønne Trepart.
Regeringens beslutning om at bruge 1,4 milliarder kroner fra industriens CO2-afgift til at finansiere den grønne trepartsaftale møder stor kritik, især fra fiskeriet og industrien. Penge, der var afsat til at støtte industriens grønne omstilling, bliver nu omdirigeret til landbruget, hvilket mange ser som en uretfærdig omfordeling.
Fiskeriets formand, Svend-Erik Andersen, Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) udtrykker frustration over, at fiskeriet skal betale CO2-afgifter på strengere vilkår end landbruget. Han påpeger, at fiskeriet ikke har samme mulighed for omstilling, fordi klimaneutrale brændstoffer stadig er langt fra en realitet. Derfor finder han det urimeligt, at fiskeriet også skal bidrage til at lette landbrugets økonomiske byrde i den grønne omstilling.
Til Altinget siger formanden for DFPO; »Jeg ville ønske, at vores CO2-skat blev indført på samme vilkår som landbrugets. Men det gør den ikke. Vi får hurtigere indfasning og intet fradrag, på den måde, landbruget gør. Og det på trods af, at vi ikke kan omstille inden de klimaneutrale brændstoffer er i produktion, hvilket åbenbart lange udsigter,« siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation. »Set i det lys, er det da besynderligt, hvis vi ovenikøbet skal være med til at finansiere landbrugets lempeligere vilkår.«
Dansk Industri deler også utilfredsheden og mener, at det er helt uacceptabelt at tage penge fra en aftale, som endnu ikke er fuldt implementeret, og bruge dem på landbruget. Industrien føler, at den mister støtte til sin egen grønne omstilling, som i forvejen er under pres.
Kort sagt, mange mener, at denne omfordeling skaber økonomiske ubalancer og favoriserer landbruget på bekostning af andre sektorer, som også kæmper med at opfylde de grønne mål.
Du kan læse hele artiklen på Altinget.dk »Internt dokument afslører: Regeringen vil bruge penge fra industriens klimaaftale til at betale for grøn trepart«
Den Grønne Trepart
Det er et samarbejde mellem regeringen, erhvervslivet og fagbevægelsen, der fokuserer på at fremme grøn omstilling i Danmark. Aftalen sigter mod at sikre en balance mellem økonomisk vækst, beskæftigelse og klimaindsats. Det centrale mål er at reducere CO2-udledningerne og nå klimamålene, samtidig med at arbejdspladser bevares og styrkes i de sektorer, der påvirkes af den grønne omstilling.
Denne type aftale kaldes »trepart« fordi den involverer tre hovedaktører: regeringen, arbejdsmarkedets parter (fagforeninger) og erhvervslivet. Samarbejdet sikrer, at alle parter får en stemme i beslutningerne om, hvordan grønne initiativer implementeres på en måde, der både understøtter klimamålene og beskytter økonomi og arbejdspladser.
Den Grønne Trepart dækker ofte flere sektorer, som eksempelvis energiproduktion, landbrug, transport og byggeri. Der bliver blandt andet talt om at fremme grønne teknologier, energieffektiviseringer, og støtte til virksomheder og arbejdstagere i overgangsfasen til en grønnere økonomi.
I praksis betyder det, at aftalen kan føre til konkrete initiativer som opkvalificering af arbejdskraften, støtteordninger til grønne investeringer, og lovgivningsmæssige ændringer, der fremmer bæredygtig udvikling i hele landet.