Det er Danmarks Radio der efter et interview med Professor Poul Degnbol fra Aalborg Universitet og tidligere rådgiver omkring fiskeriet, der mener at privatiseringen af fiskekvoter har kostet den danske stat milliarder.
Hvad var det så politikerne dengang sagde ja til, udover at redde et helt erhverv. Viste de ikke, at man samtidig ville vinke farvel til milliarder i mistede indtjening på det, som professoren kalder for ressourcerente på vores fælles-fiskeressource.
Direkte adspurgt af DR, svarer Professor Poul Degnbol følgende: »Jo, det vil jeg påstå de har vist. Der var mange, som dengang sagde, vi må have en anden måde at tildele det på, så vi får en ressourcerente ud af det til samfundet. Det blev der sagt«, forklarer Poul Degnbol, men siger samtidig at vi dengang havde et erhverv, der ikke var økonomisk rentabelt. Man havde simpelthen en overkapacitet i fiskeriet og en løsning var derfor bydende nødvendig.
Men professoren holder fast i, at man nok ikke i startfasen kunne få noget særligt ud af en ressourcerente, men at man på sigt kunne høste den stigende værdi, som ressourcerne i dag repræsenterer. Det var derfor ikke småpenge Staten gik glib af, da kvoterne blev kommercialiserede.
Fiskene er blevet anderledes behandlet end andre fællesressourcer, forklarer professoren videre til Danmarks Radio. Han undrende sig over for, at privatiseringen af fiskekvoterne er gået stik imod de gældende regler for privatisering. Han mener at privatiserer man en fællesressource, laver man et udbud for at få en gevinst ind til fællesskabet. Det har man gjort i alle andre tilfælde, for eksempel med olie og gas, men også med mobiltelefon-frekvenser. Men det er ikke sket her, påpeger han og stiller sig selv det spørgsmål, om det rigtige i at behandle én fælles ressource anderledes end andre fælles ressourcer.
Dansk skat af indtjeningen
Selv om fiskerne har betalt skat af deres indtjeningen, fortæller Poul Degnbol videre, er staten formentlig gået glip af mange milliarder af kroner. Økonomisk Råd havde i 2012 en undersøgelse, hvor tallet lød på mellem 4 og 10 milliarder kroner.
Du kan læse hele DR´s artikel om emnet her