Overskudssalt fra lakse-produktion bruges nu som vejsalt

Overskudssalt fra lakse-produktion bruges nu som vejsalt

Et tilsynsbesøg hos Polar Salmon Hjerting Laks fører til, at overskudssalt fra produktionen af røgede fisk skal bruges til at bekæmpe vinteren på vejene i Esbjerg Kommune.

På et tilsynsbesøg hos Polar Salmon Hjerting Laks fik en medarbejder fra Esbjerg Kommune en god idé. Overskudssalt fra produktionen kunne måske genbruges som vejsalt, og nu realiseres idéen.

Som en del af forarbejdningsprocessen af ferske fisk, bliver fiskesiderne saltet manuelt. I den proces er der salt, som ikke er i kontakt med fisk, men det kan heller ikke genbruges til nye saltninger. Derfor bliver det brugte salt kørt til deponi, men den praksis slutter nu.

I stedet står der nu en container hos Polar Salmon Hjerting Laks, hvor overskudssaltet samles. Esbjerg Kommunes Entreprenør kommer med jævne mellemrum og henter saltet for at bruge det i vinterbekæmpelsen. Forventningen er, at det kommer til at dreje sig om ca. 20 tons salt årligt. En lignende ordning blev først på året etableret med DAT-Schaub A/S.

»Det handler om, at vi ikke lader genanvendelige ressourcer gå til spilde. Virksomhed og kommune arbejder sammen til glæde for miljøet. Den type samarbejder er meget interessante, og modellen kan sagtens bredes ud til flere virksomheder,« siger formand for Teknik & Byggeudvalget Anders Kronborg.

Hos Polar Salmon Hjerting Laks havde direktør Christoph Kjærgaard faktisk en idé om at virksomheden skulle have gang i en ordning lignende DAT-Schaubs efter at have læst om den i avisen. »Nu kan vi så glæde os over det kommende samarbejde med Esbjerg Kommune, for miljøansvar, kampen mod ressourcespild og bæredygtighed er blevet en del af den måde, vi driver virksomhed på«, siger Christoph Kjærgaard.

Det første læs salt er allerede hentet hos Polar Salmon Hjerting Laks. Efterfølgende vil saltet blive blandet i den saltlage, som bliver brugt til at salte med, når is og sne truer trafikken.

I løbet af en hård vinter bruger Esbjerg Kommune ca. 4.000 tons salt, og genbrugssaltet vil indgå i den samlede mængde.