Oplev Danmarks største havundersøgelsesskib


På fredag og lørdag kan man helt ekstraordinært besøge Danmarks største havundersøgelsesskib, når DTU Aqua inviterer til Åbent Skib på DANA ved Langeliniekaj i København.

Jagten på dræbergopler, farvestrålende fisk fra Nordsøen, vandhentere og brug af lyd til at vurdere antallet af fisk i havet. Det er nogle af de oplevelser, som DTU Aqua byder på ombord på det store havforskningsskib DANA fredag den 25. april fra 10-20 og lørdag den 26. april fra 10-16 under Forskningens Døgn.

DANA er netop vendt tilbage fra et to ugers togt i Østersøen, hvor forskerne undersøgte om den invasive ”dræbergople” er nået frem til torskens gydeområder og kan true torskebestanden. Biologerne Marie Storr-Paulsen og Bastian Huwer, DTU Aqua fortæller om jagten på dræbergoplerne og viser levende gopler frem i et stort akvarium.

I lytterummet står forsker Karl-Johan Stæhr klar til at vise, hvordan man kan bruge lyd til at tælle antallet af fisk i havet.

Oplev Danmarks største havundersøgelsesskibDANA, som er 80 meter langt og 15 meter bredt, er udrustet til også at kunne sejle i arktiske farvande. Mød togtleder Peter Munk og hør om det store togt til sommer, hvor DANA sætter kurs mod Godthåbsfjorden i Grønland med forskere fra en række danske og grønlandske forskningsinstitutioner ombord.

Interessede børn og voksne kan også opleve sære fisk fra Nordsøen og prøve selv at skære øresten på en sild. Samt høre om alle de oplysninger om sildens liv, som biologerne kan hive ud af den lille balanceknogle i sildens hoved.

DANA er normalt hjemmehørende i Hirtshals og ankommer til København specielt i anledning af Forskningens Døgn.

DANA ligger ved Langeliniekaj (ved isbjørne-statuen nord for lystbådehavnen). Der er gratis adgang for både børn og voksne.