Øst-Norges største Fiskeindustri køber nu svenske rejer

Øst-Norges største Fiskeindustri køber nu svenske rejer

Det er stoppet for det norske rejefiskeri sidst i november måned, efter kvoten er fisket op, der nu får konsekvenser for fiskeindustrierne langs den norske kyst.

Det er Nrk.no der skriver at blandt andet Fjordfisk AS, der ligger ved Utgård ved Norges største national havpark, Ytre Hvaler Nationalpark, for første gang i femten år har måttet ty til en svensk fiskeauktion, for at sikre de nødvendige leverancer af rejer, for at produktionen ikke helt skulle gå i stå.

Det norske rejestop syd for 62. breddegrad

Rejestoppet giver store problemer, siger den daglige leder ved Fjordfisk på Utgårdskilen på Hvaler, Kurt Allan Hansen til NRK.no.* ”Det er femten år siden vi sidst har været nødt til at handle rejer på en svensk auktion. Det er ikke normalt, ”* fortæller lederen videre, ”Vi eksporterer normalt rejer, som vi ikke sælger i Norge, så den mindre mængde rejer vi har købt på auktionen, rækker kun lige til at tilfredsstille marked lidt. Vi håber fortsat på at fiskeriet kommer i gang igen og vi herefter kan komme op på fuld produktion og igen leverer til alle efter weekenden.”

Der ligger allerede en forespørgsel til den norske fiskeriminister Elisabeth Aspaker, med en anmodning om at få mulighed for at fiske på næste års kvote allerede i indeværende år.

Anmodningen er viderebragt i forbindelse med forhandlingerne mellem Irland og Norge, om næste års rejekvoter. Så nu er det op til de norske forhandlere i Irland, at handle sig frem til en løsning på det akutte problem, som den norske rejebranche befinder sig i for tiden. Indtil da ligger rejetrawlerne til kaj.

Rejealarmen er også gået i det Sydlige Norge

Her opfordre daglig leder Kjell-Arild G. Tøfte ved Skagerrak Fisk, også at tage hul på næste års rejekvote, for at imødekomme den forventede store efterspørgsel. I det sydlige Norge er der ca. 100 rejetrawlere, som fisker i området Skagerrak og Nordsøen, der nu ligger og venter på en hurtig afgørelse i rejeproblematikken, så de kan komme i gang igen.

Læs artiklen i Nrk.no – Svenske rejer redder Norge