Kystfisker retter i et brev, stillet til Miljøminister Kristen Brosbøl, en sønderlemmende kritik mod Naturstyrelsens forvaltning af råstofindvindingen på havet, men har samtidig som ansvarlig kystfisker, sagt ja til at bistå med yderligere oplysninger og viden om gydepladser og opvækstområder i Øresund
Det er fisker og næstformand Søren Jacobsen fra FSK (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) der således har sagt ja til, som aktiv kystfisker, at bidrage med viden om fiskepladserne i Øresund og derfor på vegne af medlemmerne i den nystiftede forening, samtidig har rettet henvendelse med kritik af forvaltningen direkte til Miljøministeren Kirsten Brosbøl, om blandt andet den ødelæggende og uhensigtsmæssige sandsugning af råstofferne fra havbunden af Øresund.
Svar fra Kirsten Brosbøl, Miljøministeriet
I svaret fra Miljøministeren er hun meget enig i, at der skal sikres en sund natur i havet, men også at der skal være en fornuftig balance mellem samfundets brug af råstofferne og et behørigt hensyn til både fisk og kystfiskeri.
Jeg lægger stor vægt på, at der sker en reel høring af fiskerierhvervet i forbindelse
med tilladelser til råstofindvinding på havet. Jeg håber derfor, at de igangsatte
initiativer kan føre til mere konkret viden, bl.a. om vigtige fiskeområder, og
dermed også bedre muligheder for at dokumentere fiskernes interesser.
Miljøministeren skriver videre i sit svar, at hun har tiltro til, at Naturstyrelsen forvalter råstofloven efter dens hensigt, men sagsforløbet mht. Vedbæk-sagen har bekræftet ministeren i at der mangler reel viden om råstofindvindingens konsekvenser for blandt andet fisk og kystfiskeriet.
Der er derfor igangsat forskellige tiltag, som skal bringe ny viden til råstofindvindingen:
- Projekt med Naturstyrelsen og NaturErhvervstyrelsen om kortlægning af gydeog opvækstområder samt fiskepladser i Øresund. Et projekt der skal inddrage al tilgængelig viden.
- Redegørelse fra Naturstyrelsen om råstofindvindingens miljøpåvirkning af fællesområderne i Øresund.
Både kortlægningsprojektet og redegørelsen forventes at foreligge medio 2015, og vil indgå i en overvejelse om, hvorvidt der er behov for at indføre begrænsninger på råstofindvindingen i Øresund.
- Der udsendes udkast til ændring af fællesområdebekendtgørelsen i høring, hvor der lægges op til indførelse af årlige lofter på en række af råstofindvindingsområderne og derefter hyppige indberetninger for at undgå for intensiv indvinding og dermed sikre et bedre tilsyn.
Udkastet er i høring indtil den 17. februar 2015, og Miljøministeren opfordre fiskerne til at komme med evt. bemærkninger.
- Naturstyrelsen har endvidere inviteret forskellige interessenter i december 2014,
herunder forskellige fiskeriorganisationer, til at deltage i arbejdet
vedr. ændringer af miljøundersøgelseskrav og vurderingskriterier for WM i
forbindelse med råstofindvinding på havet.
Resultatet af ovenstående arbejder, skal indgå i en revision af ansøgningsbekendtgorelsen og WM-bekendtgørelsen, som skal følge op på den ændring af råstofloven, som ministeren har fremsat forslag om i Folketinget i december 2014, og som forventes at træde i kraft den 1. juli 2015.
Ministeren Kirsten Brosbøl mener, at der med de igangsatte projekter og redegørelser samt initiativer vil sikre en fremtidig bæredygtig råstofindvinding og ministeren ser frem til samarbejdet med den nye forening.