Den 14. juni nedsatte den danske startup ‘ReefCircular’ 14 modulære rev i Hundested Havn, der skal forbedre havmiljøet og biodiversiteten i danske farvande.
ReefCircular har udviklet kunstige rev, som skal tiltrække flere fiske- og tangarter. Det fortæller Kathryn Larsen, administrerende direktør for ReefCircular, om.
»De 14 moduler er en test, og vi er meget spændte på resultatet. Vi er særligt stolte af, at modulerne er lavet af ler, som forurener mindre end cement.«
Samarbejde som Nøgle til Succes
Kathryn Larsen understreger, at projektet bygger på stærke samarbejder. Med støtte fra DTU Aqua, Karl Pedersen & Hustrus Industrifond og Anemo Robotics er modulerne udstyret med AI-undervandskameraer, hvilket eliminerer behovet for dykkerteams ved opsætning.
Det forklarer Kathryn Larsen, at kameraerne betyder, at vi ikke længere behøver at tælle og identificere fisk manuelt. »Det sparer os meget tid og energi. Desuden er modulerne nu designet som kassesystemer, der er nemme at montere uden at skulle bore i havnefronten.«
Skræddersyede Løsninger for Biodiversitet
ReefCircular planlægger også at teste forskellige revdesigns på havbunden hen over sommeren med hjælp fra et dykkerhold.
»Vi tror ikke på en one-size-fits-all-model, når det kommer til biodiversitet. Derfor tester vi flere designs, og uanset resultatet håber vi, at projektet vil øge fokus på det danske havmiljø og inspirere folk til at gøre en forskel,« siger Kathryn Larsen.
Med dette projekt ønsker ReefCircular at bidrage til et bedre havmiljø og skabe øget opmærksomhed omkring biodiversitet i danske farvande.
Forvandling af skalaffald til liv i havet
ReefCircular bruger skalaffald til at skabe 3D-printede kunstige rev for at genoprette forringede økosystemer og øge biodiversiteten