Den 1. januar 2017 træder nye regler for genopfriskningskurser i kraft på områderne søsikkerhed og brandbekæmpelse. Søfartsstyrelsen har derfor udstedt en ny bekendtgørelse.
Søfartsstyrelsen har udstedt en bekendtgørelse, der beskriver en række nye krav til genopfriskningen af kurser i grundlæggende søsikkerhed og brandbekæmpelse. Kravene udspringer af STCW-konventionen.
Skæringsdatoen er 1. januar 2017
Hvis du har et sønæringsbevis og skal forny det efter den 1. januar 2017, skal du først gennemføre et godkendt genopfriskningskursus.
Hvis du er menig søfarende og ikke behøver have et sønæringsbevis, skal du efter den 1. januar 2017 kunne dokumentere, at du har fået genopfriskning om bord inden for de seneste fem år. Indtil den 31. december 2016 kan skibsføreren udstede et bevis for det. Herefter skal du på genopfriskningskursus for at opfylde kravet.
Opfriskningskursus i søsikkerhed og brandbekæmpelse
Genopfriskningskurset kommer til at foregå i land ved en godkendt kursusudbyder, som du kender det fra andre kurser i dag. Du vil efter at have gennemført kurset få et bevis for genopfriskning af grundlæggende søsikkerhedskursus og brandkæmpelse, som du skal have med dig om bord sammen med dine andre beviser. Kurset skal så herefter gennemføres med højst 5 års intervaller.
Hvis du sejler mindst 12 måneder hvert 5. år, vedligeholder du automatisk visse af dine kompetencer om bord og kan derfor nøjes med et mindre pensum på det krævede kursus.
I løbet af sommeren 2015 vil der træde flere genopfriskningskrav i kraft. Det vedrører genopfriskningskurser i:
- Brandbekæmpelse i skibe (STCW A-VI/1-2)
- Brandbekæmpelse for skibsofficerer (STCW A-VI/1-2 og tabel AVI/3)
- Betjening af redningsbåde, -flåder og mand-over-bord-både (STCW A-VI/2-1)
- Betjening af hurtiggående mand-over-bord-både (STCW A-VI/2-2)
se STCW kursusoversigt fra Fiskeriskolen i Thyborøn her