I de nye kostråd opfordres danskerne til at spise endnu mere fisk – særligt til frokost. Men mange spiser frokost på arbejdspladsen, hvor udbuddet af fisk ofte er begrænset. Det har en række kantiner nu besluttet at lave om på.
Et af de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen lyder ”spis mere fisk”. Anbefalingen er nu at spise 350 gram fisk om ugen, tidligere skulle vi kun spise 200-300 gram. Konkret opfordres vi til at spise mere fiskepålæg, som typisk indtages til frokost. Men mange har svært ved at følge anbefalingen, fordi der ikke er meget fisk på menuen i arbejdspladsens kantine. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Fiskebranchen viser, at hver tredje ikke oplever, at fisk tilbydes i kantinen på arbejdspladsen.
For at få mere dansk fisk på menuen i landets kantiner inviterede Fiskebranchen kantineledere til workshop torsdag på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Formålet med dagen var at inspirere kantinelederne til at servere mere fisk og dermed bidrage til at skabe sunde arbejdspladser. Peder Klyver, køkkenchef hos ISS i ABB A/S, meldte sig til workshoppen for at lære mere om bl.a. sæsoner for danske fisk.
”Vi serverer meget fisk og frostfisk, men vil gerne lære mere om sæsoner for danske fisk, så vi kan bruge friske fisk året rundt på en måde, hvor det stadig hænger sammen økonomisk. Derudover vil jeg gerne have et større kendskab til hvilke fisk, der er bæredygtige, da vi har fået mere fokus på dette i vores kantiner.”
Kantineleder og kogebogsforfatter Trine Hahnemann holdt oplæg for deltagerne inden de fik mulighed for at tale med fiskeproducenterne og se på de mange friske danske fisk og muslinger. Derefter blev der trukket i arbejdstøjet, og deltagerne gik i køkkenet, hvor de kunne eksperimentere med råvarerne og dele viden om teknikker til at lave fisk til mange.
Større kendskab til bæredygtige fisk
”Vi håber, at den viden og inspiration, som kantinelederne tager med hjem i dag, kan bidrage til lidt mere fisk på tallerkenen i frokostpausen. Mange finder det svært at leve op til kostrådet, men hvis variationen i kantinens udbud af fisk bliver større, og hvis fisk serveres lidt hyppigere, tror vi på, at det på sigt vil øge fiskeindtaget og medarbejdernes sundhed,” siger Lone Marie Eriksen, projektkoordinator i Fiskebranchen.
Projektet ”Fisk i Kantinen” skal udbrede kendskabet til danske sæsonfisk, og Fiskebranchen vil arrangere kursusdage og bl.a. inspirere kantinerne med nyhedsbreve og opskrifter.
”Fisk i kantinen” gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Fiskerifond og Fødevareministeriet, www.fiskikantinen.dk
Fiskebranchen er brancheorganisation for Danmarks Fiskeriforening, Danske Fiskeres Producent Organisation, Danish Seafood Association, Danmarks Fiskehandlere, Konsumfiskeindustriens Arbejdsgiverforening, Dansk Akvakultur og Danmarks Pelagiske Producentorganisation