Nybygning FN338 Sonjan
FN338 Sonjan

Nybygning FN338 Sonjan

Det er det nordjyske skibsværft JOBI Værft ApS i Strandby der i sidste weekend, lørdag den 12. oktober, havde dåb af nybygningen FN 338 »Sonjan«, med fiskerne Jan og Martin Søndergaard Larsen i Strandby.

Værftet har, med denne levering af en topmoderne og spritny konsumtrawler, befæstede sin position som især nybygnings- og ombygningsværft, suppleret pænt med opgaver indenfor reparationer og vedligeholdelses-opgaver, store som små.

JOBI Værft A/S i Strandby, ejet af brødrene Jesper og Bjarke Faurholt, har med stor succes, ændret værftet fra udelukkende at beskæftige sig med reparation og vedligehold, til som i slutningen af 1990´erne også at nybygge. Brødrene har formået på ganske få år, at ændre værftet til et full-service værft og tilføje et nyt markedssegment med nybygningsordrer. Det Nordjyske værft på Værftskajen 2 i Strandby, har med udvidelsen af værksteder, lager og kontor samt velfærdsfaciliteter, tilført værftet nybygningsordre på mellemstore fiskefartøjer på mellem 17 og 24 meter.

Hvilket da også ligger helt i tråd med brødrene Faurholt’s fremtidsplaner for værftet, at ændre værftets status til også at omfatte flere og flere nybygninger. Hvilket de nordjyske brødre heller ikke lægger skjul på. »Vi ser frem til at vise, at vi også kan løse denne type opgave. Vi håber selvfølgelig, at det bliver bemærket af branchen, så nybygningssegmentet kan vokse for os i fremtiden, for vi har alle kompetencer og alle nødvendige faciliteter til at løse nybygningsopgaver,« fortæller Jesper Faurholt.

Konsumtrawleren »Sonjan« er 22 meter lang og 7 meter bred. Skroget er bygget i Polen, mens design og tegning er udført af ShipCon ApS i Frederikshavn og JOBI Værft A/S i fællesskab

Trawleren har til opgaven, med at flytte skibet på 22 meter, valgt en Caterpillar C18 hovedmotor på 447 kW (600HK). Hovedmotor samt hjælpemotorer er installeret og leveret af Pon Power og Hundested Propeller har stået for propellen med en diameter på 2500 mm, et GPGD50 reduktionsgear samt en FT3 bovpropel.

Med »Sonjan« er værftet i Strandby endegyldigt trådt ind i en ny tid, hvor man efter en »tørkeperiode« på næsten 25 år ingen nybygninger havde, til i dag at have leveret og have i ordre, seks mellemstore fartøjer. Overvejende danske fartøjer, som spreder sig over flere havne i Nordjylland. Lige fra Strandby Havn over Hirtshals og til Hanstholm Havn.

Med fiskerne Jan og Martin Søndergaard Larsen ved roret, skal »Sonjan« sættes ind i fiskeriet efter hvidfisk, fladfisk og jomfruhummer, som efter fangst, opbevares og køles i skibets lastrum.

Leverandører & FiskerForum.dk ønsker skib og besætning god vind fremover og lykke til på rejsen.