Den nystiftede organisation »Danish Ocean Cluster« vil styrke kommercielle initiativer, symbiosetankegang og internationale perspektiver for fiskerirelaterede virksomheder og organisationer i Danmark. Klynge-initiativet er en unik chance for medlemmer, der kan drage nytte af et stort netværk i specielt det nordatlantiske område.
På initiativ af Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark og Greenport North har organisationen »Danish Ocean Cluster« set dagens lys. Hovedformålet med klyngen er at styrke kommercielle relationer blandt akvakultur- og fiskerirelaterede virksomheder og fremme innovative samt cirkulære forretningsmodeller, specielt i det nordatlantiske område.
Hirtshals Havn er stærkt repræsenteret i den nye organisation, hvor Linn Indrestrand, Head of Fishery & Maritime Services hos Hirtshals Havn, sidder som formand.
»En central opgave for »Danish Ocean Cluster« er at inspirere endnu flere virksomheder til at indgå i cirkulære symbioser der reducerer spild og mindsker CO2-aftrykket. Vi ønsker at bringe virksomheder i kontakt med hinanden, så der skabes nye kommercielle muligheder for virksomheder i den maritime sfære,« siger Linn Indrestrand.
Nationalt fokus, internationalt perspektiv
Klyngeinitiativet forventes at have en positiv effekt på alle industrier i Danmark, der arbejder med levering af udstyr og teknologier på det blå marked. Hovedsædet for organisationen er i Hirtshals, men klyngen er et nationalt projekt, der skal fremme danske virksomheders internationale perspektiv og relationer. En hjørnesten i denne proces bliver at forberede virksomheder i Danmark på at favne nye industrier, blandt andet ved at forbedre udnyttelsen af ressourcer og omdannelsen af restprodukter til råvarer.
»Danish Ocean Cluster« er allerede en vigtig aktør i flere projekter. Organisationen arbejder f.eks. med at styrke lakse-hubben i Hirtshals, undersøger værdikæder indenfor bæredygtigt fiskeri som del af Accelerator-projekt 2025-2026 sammen med DTU Aqua og er partner i Nordic Ocean Opportunity Project, der involverer en screening af maritim kapital i Norden.
Inspiration fra det islandske
Inspirationen til »Danish Ocean Cluster« kommer fra søsterorganisationen »Iceland Ocean Cluster«, der har været en markant drivkraft i omstillingen af fiskeindustrien i Island. »Iceland Ocean Cluster« har bl.a. været en hovedaktør i at tage produktionen af torsk fra traditionel udnyttelse, hvor store dele af torsken blev til affald, til nu at udnytte mere end 90% af alle ressourcer i fisken.
»Iceland Ocean Cluster er en tydelig inspirationskilde til vores arbejde med at udvikle Hirtshals Havn som en lakse-hub. Et af eksemplerne er virksomheden Biomega, som kom til Hirtshals Havn i 2022. De kunne udnytte laksebiprodukter fra andre virksomheder her på havnen og omdanne det til pep-tider og olier til brug i blandt andet sundhedsprodukter,« fortæller Linn Indrestrand.
»Danish Ocean Cluster« tilbyder medlemskab til alle virksomheder, videninstitutioner og organisationer, der arbejder med bæredygtige initiativer indenfor bl.a. fiskeri, akvakultur, fiskeriteknologi og industri i danske fiskerihavne, samt innovation indenfor energi og restråstof.