Fiskeriet efter glasål 2020 til 2021 starter hvert år den 1. november i og omkring Adour-floden i Frankrig. En fransk flod der løber 324 km i det sydvestlige Frankrig og som har sit udløb i Biscayen.
Her har de franske åle-fiskere nu kun fået mulighed for at fange 57,5 tons åle-yngel / glas-ål. Hvilket i danske fiskers øjne også er rigeligt meget i forvejen, modsat de franske fiskere, som reelt må se deres fiskeri reduceret med 11,5 procent.
Rådgivningen er baseret på to rekrutteringsindeks, ét for glasål og ét for det gule ålrekrutterings-indeks, der hver består af flere tids-serier. Indeksene er baseret på data fra fiskeriet og fra videnskabelige undersøgelser hvor de danner de længste og mest pålidelige tidsserier for ål.
EU-landene deler TAC’en imellem sig i form af nationale kvoter
En fordeling af kvoterne foregår ved, at hvert EU-land får en individuel tildelingsprocent pr. fiskebestand. Denne faste procentdel er kendt som »relativ stabilitet«. EU-landene har herefter lov til indbyrdes at udveksle kvoter med hinanden.
Desuden skal landene følge en række gennemsigtige og objektive kriterier, når de fordeler den nationale kvote mellem fiskerne. Det er EU-landenes ansvar at sikre, at kvoterne ikke bliver overfisket. Når alle disponible kvoter af en fiskeart er blevet fanget, skal EU-landet stoppe fiskeriet.
Den europæiske ål (Anguilla anguilla) er opført i CITES-tillæg II og i EU-gennemførelsen af CITES-regler (bilag B til Rådets forordning (EF) nr. 338/97; EU, 1996) siden 13. marts 2009. Siden 2010 har import og eksport af ål fra EU været forbudt.
Vurderingen og forvaltningen af fiskeridødeligheden og ikke-fiskeridødeligheden udføres af de nationale og regionale myndigheder. Fiskeriet finder sted på alle tilgængelige kontinentale livsstadier i hele distributions-området, selvom fiskeritrykket varierer fra område til område, fra næsten nul til kraftig overudnyttelse.
Ulovligt, urapporteret og ureguleret (IUU) fiskeri forekommer
De ikke-fiskeri menneskeskabte dødelighedsfaktorer kan grupperes i dem, der skyldes følgende:
- (a) vandkraft, pumpestationer og andre vandinstalationer
- (b) tab eller nedbrydning af habitat
- (c) forurening, sygdomme og parasitter
- (d) m.m.
Du kan læse ICES’s anbefaling omkring den europæiske aal her
Du kan se isætning af glasål her