Nofima, der er en førende akvakulturinstitution, eksperimenterer med en innovativ avlsmetode for mikroalger for at optimere produktionen af sundt omega-3 fedtsyrer til fiskefoder.
Mikroalger, som befinder sig i bunden af fødekæden, anses for at være en lovende ingrediens til opdrættede fisk, skriver forskning.no efter en artikel af Nofima.
Traditionelt udvindes marine omega-3 fedtsyrer hovedsageligt fra fiskeolie. Ved at avle mikroalger med høje niveauer af disse fedtsyrer, kan man muligvis erstatte fiskeolien i fiskefoder og dermed gøre produktionen mere bæredygtig.
Forskere ved Nofima har udført lovende forsøg, hvor de avlede mikroalger af arten ›Seminavis robusta‹. Selvom denne alge normalt ikke betragtes som en primær ressource til fiskefoder, viste forsøget en bemærkelsesværdig øgning i vækst på 25% og 8,8% stigning i omega-3 produktion per generation.
Avlsmetoden har potentiale til at revolutionere mikroalgeproduktion og gøre det til en nøglekomponent i fiskefoder. Dette forskningsarbejde, er en del af EU-projektet NewTechAqua, som viser vejen for genetisk forbedring af mikroalger og skaber mulighed for mere bæredygtige foderressourcer til europæisk akvakultur.