For første gang nogensinde, har norske forskere nu fundet plastmateriale i maven på norske torsk.
Hele 27 procent af de torsk som svømmer og opholder sig i havnen i Bergen, har enten slugt eller spist plastmateriale, viser en ny undersøgelse.
Den norske forsker David Eidsvoll der er ansat i »Det Norske institut for vannforskning« (NIVA) i Oslo, siger til det norske telegram Bureau (NTB), fundene er urovækkende, da torsken netop er en truet fiskeart og derfor er nævnt på Verdens naturfondens rødliste.
Undersøgelsen tog ikke stilling til hvor stor en skadelig effekt plasten havde på torsken. Torsken var i 2015 den vigtigste fiskeart økonomisk for Norge og spiller desuden en meget central rolle for økosystemet langs den norske kyst og ud til Barentshavet.
Den norske forsker stiller spørgsmålet, som man fortsat mangler at få undersøgt ordentligt, om gift fra plastmaterialet kan overføres til fisk og derfra videre til mennesker. Selvom problemet er mindre end i tilsvarende kystbyer længere sydpå, er fundene alligevel meget alarmerende. Der blev fundet plastmateriale i torsk fra fjordene og havnene omkring Olso, Bergen, Sørfjorden, Karihavet, lofoten og Varangerfjorden.
Undersøgelsen viste at 3 procent af torsken langs den norske vestkyst, har plastmateriale i maven. Selvom det ikke er store mængder, hænger dette sammen med befolkningstætheden som er direkte proportionalt med plastforureningen. Forureningen mindskes længere mod nord, specielt hvis man sammenligner med plastproblemerne ud for England og Frankrig`s kyster.
Forskerne fandt mere end ni forskellige plasttyper, ligefra mikroplast (< 5mm) til Mesoplast (mellem 15 - 20mm) og makroplast (> 20mm) samt plasttyper af både PE, PP, PVC og polyester.