Det så oprindelig ikke ud til, at Inge Halstensen og hans to sønner fra Bekkjarvik ved Bergen i så stort omfang skulle lande fisk i Skagen, men det gør de i stadig stigende omfang med tre moderne fartøjer
Der er mange gode grunde til, at Inge Halstensen, 70 år, og hans to sønner, tvillingerne Asle og Christian, 42 år, har et nært forhold til FF og til Skagen.
Med Inge Halstensens egne ord regner de med samlet at lande endnu mere i år i Skagen. Ikke fordi det er nyt, for hans skibe har landet i Skagen i mere end 30 år. Det skyldes fortsat, understreger han, at udviklingen, holdningen og omgangstonen i hans og sønnernes virksomhed og hos FF passer så fint sammen, både menneskeligt, fagligt og fiskeripolitisk, siger han.
En venlig atmosfære
Den venlighed og velvilje, som jeg har oplevet i Skagen siden 1980’erne spiller en rolle for mig og for mine sønner samt for vor forretning. Men naturligvis handler det også om prisen for fisken. Vi får en god modtagelse, når vi lander, først i mange år hos Chris Smed, og siden hos hans efterfølger, der i dag kaldes Fish Supply Director, John B. Christensen, understreger Inge Halstensen. Vi møder stor forståelse hos FF, selvom vi ikke altid kan være enige – sådan er det i branchen – men omgangstonen i vore dialoger betyder meget. Vi har et godt samarbejde både med Skagen Havn, Skagerrak Pelagic, Karstensens Skibsværft, hvor vi får vore skibe serviceret efter behov, samt til vor skibsagent, Jens Berg Shipping i Skagen.
Naturligvis lander vi også andre steder, men Skagen har gennem årene fået en større plads i vor planlægning, hvor vi lander omkring 50 pct. af vore fangster. Det svarer i Skagen til omkring 5000 tons sild til Skagerrak Pelagic og 13.000-15.000 tons kulmule/blåhvilling til FF.
Far, to sønner, tre skibe og fire generationer
Far og sønner driver tre skibe, H. 26 AV ”Manon” H. 34 AV ”Gardar” og H.10 AV ”Slaatterøy” med sønnen Asle Halstensen som skipper. Christian Halstensen tager sig primært af økonomien, og jeg selv er daglig leder i vor virksomhed forklarer Inge Halstensen Inge Halstensen er fjerde generation, der har med fisk at gøre. Det så oprindelig ikke ud til, at fiskerierhvervet ville blive hans første prioritet, men det blev det. Fisker og lærer
Da jeg var ung i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne,var det dårlige tider for fiskeriet. Der var ingen sild. Jeg begyndte dog alligevel at fiske sild om sommeren i Island med den gamle ”Gardar” fra 1883. Da var jeg 18 år i 1963, men først i 1979 blev jeg fuldtidsfisker. I perioden imellem – det var omkring syv år – blev jeg uddannet som lærer og underviste på en højskole i norsk, engelsk og kristendomskundskab. Tradition, fremskridt og en verdensmester Siden blev det fiskeriet 100 pct., men ikke nok med det.
Familien har gennem årtier drevet handel flere steder langs den norske kyst mod nord. Den erfaring og tradition er i dag udvidet betydeligt med indvielsen for nylig af et 18.000 kvm forretningsbyggeri i gamle bygninger i Bekkjarvik, 100 m langt og 50 m i bredde, med fokus på handel, service og turisme og med rødder i traditionen. Handelsmanden, købmanden og familien Halstensen driver her et kræmmermarked foruden et fiskebåds-rederi. Gæstgiveriet på stedet, Bocchesse d’or drives af familien til den nykårede verdensmester i kokkekunst, køkkenchef Ørjan Johannesen.
Lokalt og internationalt
Der er en stærk tradition at bygge videre på både i den lokale og internationale forretning, i princippet og i praksis. Inge Halstensen er stærkt engageret i international fiskeripolitik, hvor han er optaget af liberalisering og lønsomhed. På det område synes der at være bedre styr på udviklingen i EU-landet Danmark end i Norge, der som bekendt ikke er et EU-land, mener han.