Havforskningsinstituttet og Statsforvalteren i Agder samt Agder Amtskommune inviterer derfor til en paneldebat og samtale omkring situationen i farvandet syd for Norge.
Det skriver Det Norske Havforskningsinstitut
De norske bekymringer for Skagerrak er stor. Gennem mange år er der blevet mindre liv: Fisk, havfugle og selv de små dyreplankton er nu i frit fald.
Overvågning viser, at Skagerraks kystnære økosystem er under forandring: tangskovene og ålegræssengene svækkes, og hummere og muslinger kæmper. Floderne fører flere og flere næringsstoffer og partikler med sig. Dette forårsager en opblomstring af grimme trådalger, og vandet bliver mudret og mørkere. Derudover giver klimaforandringerne varmere og en forsuring af havet – hvilket gør det hele endnu værre.
Vi har en lang tradition for at leve af havet, og havet bliver endnu vigtigere end nogensinde, når det grønne skifte skal gennemføres. Industrien har brug for rene og rige have for at fungere godt og forsyne Norge, men vores tidligere så rige fødevareforsyning bliver ringere og dårligere.
- Hvem har ansvaret
- hvad skal vi gøre?
- Hvordan skal vi vende den negative udvikling og sikre en ren og rig kyst – sådan som vi egentlig ønsker det?
Norge underskrev naturkonventionen i Montreal i december 2022. Målet med aftalen er, at vi skal bevare 30 % – og genskabe 30 % – af vores havområder inden 2030. Fordi verdens førende videnskabsmænd siger, at dette er nødvendigt for at bremse og vende naturkrisen. Norge har et stort arbejde foran os!
SOS Skagerrak (Sammen om Skagerrak) er et regionalt initiativ i Agder, hvor forvaltning, forskning og industri skal arbejde sammen, så Sydnorge når de 30 procent inden 2030.