Norsk Ålesund-firma leverer udstyr til opdræt af søpindsvin

Norsk Ålesund-firma leverer udstyr til opdræt af søpindsvin

Cflow, der er et norsk firma med speciale i skræddersyede løsninger til fiskeribranchen, har nu også løsningen på et omsiggribende problem i flere verdenshave med søpindsvin, skriver Kystmagasinet.no i en artikel.

Flere steder er søpindsvin blevet et større og større miljøproblem, hvor de angriber tangskovene og efterlader havbunden som en ørken, død og trøstesløs fattig på liv. For med tangskovene, som er havets regnskov, og det undersøiske meget produktive og dynamiske økosystem under havet, er disse små børsteagtige havdyr søpindsvinet, en regulær trussel mod.

Her græsser de tang og alger så systematisk og effektivt, at hele områder efterlades øde og forladte for alt liv.

Derfor er det norske firmas løsning med fangst og håndtering af søpindsvin en både god og holdbar løsning på flere måder. Ved at fange søpindsvinene, som er en udsøgt og særdeles eksklusiv delikatesse i flere lande, fjerner man tangskovenes største fjende og samtidig kan fangsten bidrage til en fornuftig indtjening for fiskeriet.

Det norske Cflow kompagni udvikler anlæg til opdræt af søpindsvin. Her samles de indfangede søpindsvin, fra områder med stor mangfoldighed af disse havdyr og holdes i havbrug, hvor de fodres til de er fyldt med rogn, hvorefter de sælges som en delikatesse. Her er det udover de 5 rognlignende filetene, som ligger langs indersiden af søpindsvinets skal også specielt søpindsvinets orangegule-rødlige kønsorganer der er spislige og som også opfattes som en eksklusiv spise i nogle lande, herunder Japan.

I Japan har man netop afsluttede et projekt i samarbejde med Urchinomics, hvor anlægget som prototype er testet i to provinser i Japan, med et lovende resultat. Projektet føres nu videre til Canada og Norge, hvor anlæggene også skal stå sin prøve.

Cflow udvikler, designer og producerer komplette fiskehåndteringssystemer til brøndbåde, fiskefartøjer og prosessanlæg. Selskabets fokus er at øge fiskevelfærden, vækst og kvalitet gennem skånsom håndtering af levende fisk.     

Du kan læse hele artiklen i Kystmagasinet.no her