Millionstor flytteregning venter fiskeriområdet

Millionstor flytteregning venter fiskeriområdet

Det er to-cifrede millionregning der venter i forbindelse med flytningen af Fiskeriministeriet, tidligere hørende under Miljø- og Fødevareministeren Esben Lunde Larsen (V) over til en ny afdeling under udenrigsministeriet, hvor Karen Ellemann (V) nu sidder med ansvaret for hele Danmarks fiskeriområde.

Fiskeriministeriet blev lagt sammen med Ministeriet for Ligestilling og Nordisk samarbejde i august måned 2017.

Fiskeriministeriets flytning koster spidsen af en fisketrawler.

Det skriver DR Nyhederne, der er kommet i besiddelse af interne notater om skiftet, at flytningen af it-systemer og indkøb af nye it-licenser på fiskerikontrolområdet pr. nuværende koster kassen med to-cifrede millionbeløb og at den endelige regning formentligt vil løbe yderligere op med adskillige millioner kroner.

DR Nyhederne bemærker desuden, at alt om sagen og regningen for ministeriets håndtering af de danske fiskekvoter, endnu ikke er gjort op. Men ifølge det interne notat koster fiskeriflytningen af IT-systemer og indkøb af nye IT-licenser statskassen 27,9 mio. kr. over en to-årig periode. Desuden løber der årlige IT-ekstraudgifter på i omegnen af godt 7 millioner, fra 2020.

I en kommentar til de tonstunge ekstraregninger, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh til DR Nyhederne, »at disse ekstraudgifter er en direkte konsekvens af flytningen. Det har i høj grad noget at gøre med den licenspolitik, man har. Hvis man flytter til en anden juridisk enhed, så er der betydelige og meget store omkostninger forbundet med det«, lyder den skarpe konklusion fra professoren.

Forhistorien var enten en fyring eller en flytning

Det var suverænt den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen beslutning og afgørelse, da han den 7. august 2017 officielt meddelte, at fiskeriområdet med omgående virkning skulle fjernes fra fødevareminister Esben Lunde Larsen og flyttes over til udenrigsministeriet. En beslutning der betimeligt, kom kort forinden Rigsrevisionens kritiske rapport om forvaltningen af fiskekvoterne eller mangel på samme, blev forelagt Rigsrevisorene.

På datoen den 7. august splittede statsminister Lars Løkke Rasmussen Landbrugsstyrelsen op og flyttede fiskeriområdet over i Ministeriet for Ligestilling og Nordisk Samarbejde, hvor minister Karen Ellemann (V) blev pålagt at opbygge tilliden til fiskeriområdet og samtidig opbygge en helt ny Fiskeristyrelse. Esben Lunde Larsen forblev i den forbindelse minister for Miljø- og Fødevare.

Den danske Statsminister havde flere væsentlige grunde til flytningen:

  • Der skulle styr på de omsættelige fiskekvoter, som i en årrække ikke havde været tilfredsstillende.
  • fiskeribranchen var på dette tidspunkt udfordret af briternes Brexitaftale.
  • og ikke mindst af det nærmest ikke eksisterende samarbejde mellem fødevareministeren og flere af Folketinget partiers Fiskeriordførere.

Fiskeriområdet fik under Miljø- og Fødevareministeriet kun ca. seks år og Statsministerens beslutning om at flytte dette område til en helt ny Fiskeristyrelse under Udenrigsministeriet, ser han kun som en fordel.

En beslutning som også kom rettidigt efter Storbritanniens udmeldelse af det Europæiske Samarbejde. Fiskeriet kom under udenrigsministeriets afdeling for Ligestilling og Nordisk Samarbejde samt denne ministers kappe, Karen Ellemann (V), der som ny fiskeriminister også skulle sørge for et fremtidigt godt og meget tæt samarbejde om fiskeriet i Norden.