Fiskeriet i Østersøen og andre danske farvande møder i dag en voldsom kritik fra flere miljøorganisationer, og som en erhvervsfisker fra Bagenkop udtrykker det i et partsindlæg på FiskerForum.dk, kan han ikke lade være med at undre sig over nogle af de informationer, de fremlægger.
Frank Theodorsen, der er fisker med Gi-Bri SG 92 fra Bagenkop, driver et trawlfiskeri efter demersale arter i den vestlige Østersø. Han mener det er vigtigt, at debatten omkring fiskeriet bliver faktabaseret og saglig, men det er ikke altid den oplevelse, han står tilbage med.
Han skriver i sit partsindlæg til FiskerForum.dk, at Miljøorganisationerne – især Danmarks Naturfredningsforening (DN) – i den seneste har tid sat ekstra fokus på fiskeriet og landbruget som de store syndere i miljødebatten. Der bliver ofte refereret til rapporter, som de selv har fået udarbejdet, og disse rapporter bliver fremlagt som absolutte sandheder uden plads til nuancer. Som fisker undrer jeg mig, når rapporterne blandt andet viser »katastrofale« iltsvindszoner, der ifølge organisationerne skulle være uden liv. Jeg fisker dagligt i disse farvande og oplever et andet billede med både fisk og bunddyr i de områder, der ifølge rapporterne skulle være livløse. Betyder det, at vi skal ignorere alle bekymringer? Absolut ikke, men vi bør tage data fra faktiske observationer med i debatten for at få et mere præcist billede.
Et andet vigtigt punkt er de gentagne angreb på bund-trawling som fiskemetode. Bund-trawling beskyldes for at ødelægge både biodiversitet og havbundens økosystemer, men også her er billedet mere nuanceret. I mit område er der et rigt marint liv, og flere steder i det Sydfynske Øhav finder vi ålegræs og et væld af forskellige fiskearter. Også i de områder, uden for ålegræsbæltet, hvor der trawles. Det er en misforståelse at tro, at bundtrawl automatisk betyder en gold og livløs havbund. Som erhvervsfiskere arbejder vi ud fra reguleringer og tager ansvar for bæredygtigheden i vores metoder.
Debatten om fiskeriet og miljøet fortjener at være mere end ideologisk skyttegravskrig. En saglig dialog, hvor både erhvervsfiskere, forskere og miljøorganisationer kan dele erfaringer og observationer, ville gøre en stor forskel og hjælpe os med at skabe løsninger, som alle kan være en del af.
Fisker Frank Theodorsen Bagenkop