Flere fiskearter får det alt for varmt i de danske farvande, de migrerer til det noget køligere nord, mens fisk fra de normalt varmere farvande omvendt og i stor stil slår sig ned i Danmark. Det er svært at overskue og kende de endelige konsekvenser af dette skifte, mener en hav-ekspert.
Så fremover vil tun, sværdfisk og flyvefisk ikke længere være ukendte og sjældne gæster i de danske farvande, eftersom verdens havenes temperaturer stiger, stiger migrationen fra det sydlige til det nordlige og de langt køligere havområder her.
Alt mens dette sker, at de sydlige fiskearter altså rykker sig nordpå, begynder nogle af de fisk, vi kender fra danske farvande, at få det for varmt. Det gælder blandt andet for torsken og ålekvabben, som vi i fremtiden kommer til at se langt mindre til.
Klima er ikke den eneste forklaring
Ifølge Henrik Carl er de varmere havtemperaturer bestemt en del af forklaringen på, hvorfor vi ser flere arter fra varmere lande komme til Danmark. Og han forklarer videre, at det er fuldstændigt som med arterne på landjorden, så leder fisken i havet også efter nye »Græsgange«. Men der er flere omstændigheder end blot havtemperaturen der spiller ind her. »Som eksempel ser vi tunen, som er kommet tilbage til Danmark for godt fem år siden. Det skyldes både, at tunbestanden er steget, efter at den har været helt fisket ned, så breder den sig nu igen. Men det har bestemt også noget med føden at gøre, for tunen jagter makrellerne,« forklarer Henrik Carl.
En anden af Danmarks vigtigste kommercielle arter, torsken, rykker længere og længere nordpå og stortrives i dag i de kølige havområder i Nordatlanten. Her følger den også fødestrømmen, som sammen med havstrømmene også er med til at flytte fiskene. Udover dette kan fisken selvsagt også have egne årsager til at flytte sig. Græsset kan nogen gange syntes grønnere på den anden side også for en torsk
Dybhavsfiskene bliver taberne
Flere haveksperter fremhæver, at det kan have store konsekvenser for økosystemerne, når arter flytter sig fra ét havområde til et andet. Nytilkomne arter kan blive invasive og eksempelvis fjerne fødegrundlaget for de eksisterende arter – eller simpelthen spise deres æg og yngel. Det gælder, hvad enten arterne flytter sig som følge af temperaturstigninger eller på anden vis.
Men ifølge ifølge flere går temperaturstigningerne hårdest ud over arterne, der lever dybere end 200 meter under vandoverfladen. De arter, der som udgangspunkt lever de koldeste steder, vil ikke have nogen steder at tage hen, når varmen breder sig længere ned i havet. Derfor er det især arterne på det dybeste hav, der er udsatte.