EU’s miljø-, hav- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevicius talte i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg i torsdags. Her kritiserede lovgivere fra flertalsgrupperne i Europa-Parlamentet kritiserede heftigt EU’s fiskeri-kommissær Virginijus Sinkevičius for, at prioritere miljøbeskyttelse, til skade for den økonomiske og sociale bæredygtighed i fiskerisektoren.
Under en debat i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg (PECH) torsdag, blev kommissær Sinkevičius oversvømmet af kritik fra MEP’erne, der bad ham om at gøre mere for at støtte fiskersamfund i disse vanskelige tider.
Sinkevičius, som også har kompetencerne til miljøet, præsenterede for Parlamentet status over Kommissionens seneste initiativer til at støtte sektorens energiomstilling, som tidligere var forudset for EU-ministrene i sidste uge.
Han meddelte også, at den længe ventede revision af den fælles fiskeripolitik (FFP) samt havhandlings-planen vil blive afsløret af Kommissionen i januar 2023.
Den litauiske kommissær erkendte, at »mange fiskere nu bogstaveligt talt bliver skubbet op ad en mur«, men han understregede, »hvis vi fuldstændig ødelægger miljøet, vil der ikke være noget fiskeri, intet landbrug, intet skovbrug og sandsynligvis ingen økonomi tilbage, fordi 50 procent af vores økonomi er afhængig af miljøet.«
Men hans ord overbeviste ikke helt liberale og centrum-højre lovgivere, som fortsatte med at hævde, at han er mere dedikeret til sin portefølje’s miljø-aspekter frem for fiskeri.
»Dine initiativer, kommunikation og forslag søger altid at beskytte miljøet, men det sker på bekostning af fiskeriet og akvakultursektoren,« understegede Gabriel Mato, koordinator ved PECH-udvalget for det center-højre European People’s Party (EPP).
For Matos socialistiske pendant, den spanske MEP Clara Aguilera, handler det ikke om at være det ene eller det andet, men om at gå hånd i hånd med sektoren.
»Jeg synes, det er nødvendigt at forklare, at hverken grøn, digital eller nogen overgang kan laves uden at tage sektorerne med på råd,« sagde hun. »Tror du, at Kommissionens procedurer er forstået og accepteret af fiskerisektoren? Det tror jeg ikke,« fortsatte hun.
På den anden side hilste den franske grønne MEP Caroline Roose det »høje miljø-ambitions-niveau« velkomment, som fremsat af Kommissionen for nyligt, men hun udtrykte dog bekymring over havhandlings-planen blev udskudt til 2023 – oprindeligt var den planlagt til 2021.
MEP’er fra flertalsgrupper opfordrede også kommissæren til at ‘komme tættere på’ fiskersamfundene, som ‘ikke føler, han er på deres side’.
»Jeg stiller altid op til møderne med jer (MEP’er), og jeg vil heller ikke skjule mig, når jeg skal mødes med fiskerisektoren,« svarede Sinkevičius.
Miljømål vs socioøkonomiske påvirkninger
EU’s ledelse forventes at fremlægge en plan for at fremskynde den økologiske omstilling af fiskeriet og decarboniseringen af sektoren, når den skal håndtere den aktuelle energikrise.
Selvom sektoren nød godt af den hurtige indførelse af statsstøtte fra den European Maritime Affairs, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF), for at afværge brændstof-prisstigninger, mener Sinkevičius, at løsningen istedet ligger i at afhjælpe sektorens afhængighed af fossile brændstoffer.
»Afhængigheden af forsille brændstoffer er det, der er det største problem i dag,« forklarede han til MEP’erne.