Norge og Færøerne er i sidste uge blevet enige om ny kvoteavtale for 2015, hvor en af betingelserne er, at Færøerne begrænser sit totale fiskeri i Barentshavet til arter og kvoter, som Færøerne er blevet tildelt af kyststaterne.
Udtalelser fra den norske fiskeriminister Elisabeth Aspaker, tyder på tilfredshed med aftalen, som også bemærket er vokset siden sidst. De gensidige fiskerirettigheder, som ligger til grund for de årlige forhandlinger siden 1979, blev drøftet og vedtaget samt underskrevet af den norske afdelingsdirektør Ann Kristin Westberg og afdelingsdirektøren Andras Kristiansen fra Færøerne, i Oslo i sidste uge.
Volumenmæssigt er kvoteaftalen næsten tilbage på samme niveau, som før makrelkonflikten.
Norge fik en andel i de færøske makrelkvoter
Norske fartøjer kan fiske 1.900 tons lange og 1.600 tons brosme samt 500 tons sej og 800 tons andre arter. Ved forhandlingerne fik Norge en andel af makrelkvoten på 5.140 tons, som både må fiskes i Færøsk farvand, Norsk zone og internationalt farvand, derudover får Norge adgang til at fiske indtil 80.000 tons kulmule fra Norges kyststatsandel i Færøsk Zone.
Færøerne får begrænset adgang til fiskekvoter i Barentshavet
Med et fiskeri af 4.121 tons torsk og 900 tons kuller samt 800 tons sej samt 200 tons andre arter, er der åbnet op for at Færøerne nu igen kan fiske i Barentshavet.
Læs protokollen over forhandlingerne mellem Norge og Færøerne