De Europæiske fiskeriorganisationer er i oprør mod EU Kommissionens forslag om et forbud mod bundslæbende redskaber i 30 procent af EUs havareal. Et forbud der skal indføres inden 2030.
For en måned siden offentliggjorde Europa-Kommissionen handlingsplanen »Beskyttelse og genopretning af marine økosystemer med henblik på bæredygtigt og modstandsdygtigt fiskeri«.
Heri indgik der i Kommissionens handlingsplan, blandt andet et forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i 30 procent af EU’s havareal. Det har fået de europæiske fiskeorganisationer op på barrikaderne, for man frygter for store samfundsmæssige konsekvenser i kystsamfundene, der helt er afhængige af dette fiskeri.
I tirsdags mødtes repræsentanter for de europæiske fiskeriorganisationer i Bruxelles til et møde, hvor repræsentanter for EUs medlemsstater var budt ind til en drøftelse af konsekvenserne af trawlforbuddet og hvad det vil betyde, hvis EU-Kommissionens forslag bliver en realitet.
EBFA ønsker planen stoppet
European Bottom Fishing Alliance (EBFA), som Danmarks Fiskeriforening (DFPO) er medlem af, opfordrede på mødet på det kraftigste til, at man for sat en stopper for planen øjeblikkeligt.
Iván López van der Veen, der er formand for EBFA, var oprørt over planerne og over måden Europa-Kommissionen har valgt at vedtage en handlingsplan på, uden først at høre medlemsstaterne. Det på trods af, at de har sat dem i centrum for debatten med fiskeripakken. Han pegede på, at skal der ske ændringer i den fælles fiskeripolitik, skal kommissionen følge den gængse arbejdsgang og lovgivningsproces – gennem Rådet og Europa-Parlamentet.
Iván López henviste til, at når der ikke foreligger en EU-lovgivning på området, har borgere og virksomheder eller EU-medlemsstater for den sags skyld, ingen mulighed for at anfægte handlingsplanens følge-virkninger – hvilket efterlader kritikkerne forsvarsløse. Ingen høring, ingen debat og derfor intet muligt juridisk forsvar – netop pga. Kommissionens måde at fremsætte sine forslag på.