De før så eksotiske og overdådige farvestrålende koralrev, med en imponerende biodiversitet, med et sandt mylder af fascinerende og varierede fiskearter samt et righoldigt dyre- og planteliv, er måske fortid om nogle år.
En undersøisk hedebølge gør massiv skade på nogle af verdens største koralrev. Konsekvenserne kan blive uoverstigelige og kæmpestore for i tusindevis af arter, men også for millioner af mennesker, som til dagligt ernærer sig ved revene.
Rapporter om døende koraller, er i stadigt stigende grad strømmet ind fra havområderne omkring Australien, Maldiverne, Hawaii, Caribien og andre tropiske områder.
Klimaændringerne har skylden
Klimaforskere er ikke i tvivl om årsagen, som de mener er menneskeskabte. Den globale opvarmning er tiltagende og 2016 tegner til at blive det varmeste år nogensinde. Forskerne har længe advaret om de stigende temperaturer. Temperaturstigninger der vil være altødelæggende for korallerne og som med vejrfænomenet El Niño og andre ekstreme vejrfænomener, har påvirket aktivt til koraldøden.
Man regner med at over 20 procent af korallerne på »Great Barrier Reef« allerede er blegnet og livsforladte, mens et andet område som forskerne undersøgte, var mere end 60 procent også bleget og farveløse samt dermed livsforladte. Noget der hurtigt kan vende sig til den endelige død, hvis ikke vejret ændres dramatisk og gerne hurtigt til det bedre.
Situationen minder om et uundgåligt mararidt
Det som før var blevet fremlagt som et truende fremtidsscenario, er nu pludseligt blevet til blodig alvor, hvor korallerne hastigt dør for øjenene af os.
Klimatruslen bliver taget meget alvorligt og norske forskere mødes torsdag i næste uge, med kollegaer fra den øvrige verden, til klimamøde i New York, hvor ministre fra flere berørte lande, vil tage diskussionen om »hvad der kan gøres«.
Korallerne er havets regnskov
Arealmæssigt dækker koralrevene et område på størrelse med det halve af Frankrig, hvilket størrelsesmæssigt kun udgør en lille del af de kæmpestore havområder, men trods dette, regner man med at omkring en fjerdedel af verdens fiskearter lever i eller ved koralrevene. De har som regnskovene på land, samme store økonomiske betydning for millioner af mennesker.
Der er flere ting, som udover jorden opvarmning, kan ramme revene hårdt. Det er alt fra den lokale forurening, der rammer direkte samt skadelige fiskemetoder eller endnu værre, at forsuringen af havene fortsætter i samme takt som hidtil. En forsuring, der er forårsaget af de store mængder Co2 som slippes ud i naturen hvert år, og som er den helt direkte årsag til klimaforandringerne.
Selvom koraller kan genetablere sig i områder hvor de tidligere har været udryddet, så er det nødvendigt at bremse hårdt op for udslippene af klimagasser, hvis vi endnu skal gøre os håb om at stoppe de negative klimaændringer.