Det er ikke kun i EU-farvande, at udrulningen af store havvindmølleparker, skaber diskussioner blandt havets brugere. Også vest for Danmark i Storbritannien samt de nordlige beliggende Orkney-øer har planlagte havvindmølleparker skabt debat.
Det bunder i, at de socioøkonomiske konsekvenser af udviklingen af vedvarende offshoreenergi, f.eks. med hensyn til kvalifikations-behovet, ikke er blevet undersøgt grundigt nok. Tilsvarende mangler en lang række miljøaspekter med relation til den planlagte udrulning af vedvarende offshore-energi, at blive anerkendt og i betragtning af omfanget af den planlagte udrulning i de kommende år, kan miljø-trykket på livet i havet, blive betydeligt.
Men trods disse bekymringer, fra blandt andet fiskerene, så har Orkney Islands Council’s udviklings- og infrastruktur-udvalg, besluttet at bakke op om planerne for en havvindmøllepark vest for Orkney – en milliard stor investering i en møllepark, der nu har fået støtte fra de lokale myndigheder og udviklere, som Corio Generation, TotalEnergies og Renewable Infrastructure Development Group (RIDG). De vil bidrage betydeligt til økonomien og dermed også fremme den grønne udvikling i Orkney, Caithness og Sutherland.
Den uafhængige udviklingschef Jack Farnham påpeger dog vigtigheden af, at opnå godkendelse fra både den skotske regering og det lokale »Highland Council«. Så man i enighed kan opfylde de ambitiøse skotske mål indenfor hav-vindenergi. Dette projekt, kan bidrage til at nå målene om, at installere mellem 8 til 11 GW havvind i de skotske farvande inden 2030. Dette er iøvrigt det første »ScotWind-projekt« der planlægges udført.
Men forskningen viser samtidig, at offshore havvindmølleparker har betydelige konsekvenser for andre havbrugere, specielt mellem energisektoren (havvind) og fiske-industrien i Nordsøen. Undersøgelsen peger på, at det Politiske »Corporate Social Responsibility« (PCSR) ikke altid er effektivt nok som løsningsmiddel, da det ikke formår at håndtere magt-ubalancer mellem interessenterne.
Resultaterne antyder, at offshore vindmøllevirksomheder følger en »Instrumental / mål-middel-Logik«, hvor økonomisk ydeevne prioriteres over bæredygtighed og sociale spørgsmål. Dette skaber bekymring om, hvorvidt virksomhederne virkelig engagerer sig i fiskerisektoren af hensyn til omdømme og branding, snarere end en oprigtig økologisk hensigt.
For at løse disse udfordringer og minimere konflikter mellem forskellige hav-interessenter understreger behovet for mere retfærdige regler, der kan sikre, at hav-vindvirksomheder adopterer en »økologisk dominerende logik«. Dette ville kræve, at energi-branchen tager et bredere hensyn til samfundsinteresser i betragtning og agerer mere ansvarligt. Derfor rejser Orkney-projektet spørgsmål om, hvordan den positive økonomiske indvirkning kan opnås, uden at ignorere de potentielle negative konsekvenser for andre havbrugere.