Miljøstyrelsens skærpede tilsyn og håndhævelsespraksis overfor spildevandsforsyningsselskaber, der mangler udledningstilladelser, er en direkte reaktion på de udfordringer, som regnbetingede udledninger udgør.
Regnbetingede udledninger opstår, når kraftige regnskyl / skybrud overbelaster kloaksystemerne, hvilket fører til overløb, hvor blandet regnvand og urenset spildevand ledes udenom rensningsanlæggene og direkte ud i de naturlige vandmiljøer som søer, vandløb og havet.
Disse overløb er problematiske, da de ofte kun gennemgår en mindre effektiv rensning eller slet ingen, før de udledes, hvilket kan føre til en endnu større forurening af vand- og havmiljøet.
Miljøstyrelsen har tidligere været kritiseret for ikke at håndhæve miljøbeskyttelsesloven tilstrækkeligt, især i forbindelse med de spildevands-forsyningsselskaber, der ikke har de nødvendige tilladelser til disse udledninger.
Rigsrevisionens beretning fra oktober 2023 fremhævede netop denne manglende håndhævelse som et alvorligt problem.
Som en konsekvens heraf har Miljøstyrelsen nu intensiveret sin indsats, hvilket forventes at resultere i flere indskærpelser og politianmeldelser af forsyningsselskaber, der overtræder loven.
Den skærpede praksis er også en reaktion på behovet for bedre kontrol og styring af rensningsanlæg, som ofte er under pres under og efter kraftige regnskyl. Disse anlæg er ansvarlige for at håndtere både regnvand og spildevand, men når deres kapacitet overskrides, kan de ikke forhindre, at forurenet vand udledes i naturen. Derfor er der nu større fokus på at sikre, at alle udledninger sker i overensstemmelse med lovgivningen, og at forsyningsselskaberne har de nødvendige tilladelser til at håndtere disse udfordringer.
Du kan læse PM fra Miljøstyrelsen her
Når vandmiljøet forbedres gennem reduceret forurening fra fx spildevand og kemikalier, skabes der sundere habitater for fisk. Dette kan føre til en øget overlevelsesrate for fisk, bedre vækstbetingelser og en noget mere stabil bestand, hvilket er gavnligt for fiskeriet.
Den bedre vandkvalitet, herunder lavere niveauer af næringsstoffer som fosfor og kvælstof, reducere algeopblomstringer og iltsvind, hvilket igen skaber et mere balanceret økosystem. Hvilket er helt afgørende for mange fiskearter, som kræver iltrige vandforhold for at trives.
Ligeledes kan forbedringer i vandmiljøet også indebære restaurering af vådområder, vandløb og kystnære habitater, som også er essentielle for fiskenes yngelområder. Dette kan øge mængden af yngel og dermed styrke fiskebestandene.
Et sundt vandmiljø gør det lettere at kontrollere invasive arter, som kan fortrænge lokale fiskearter. Ved at holde vandmiljøet i balance kan man beskytte de indfødte fiskearter, som er vigtige for lokalt fiskeri.
Disse forbedringer kan samlet set føre til mere bæredygtige fiskebestande, hvilket både gavner erhvervsfiskere og lystfiskere ved at sikre stabile og sunde fiskebestande.