Fiskeridirektoratet gennemfører årligt knapt 4400 kontroller af det erhvervsmæssige fiskeri, men det rekreative fiskeri slipper heller ikke for kontrol.
Erhvervsmæssigt fiskeri
Tal for Fiskeridirektoratets nye rapport ”Fiskerikontrol 2010” viser, at der i 2010 blev konstateret noget færre overtrædelser med et stort set uændret kontroltryk.
I 2010 har der desuden været specielt fokus på fiskernes afgivelse af meldinger forud for losning, afgivelse af meldinger ved farvandsskifte samt angivelser af korrekt mængde af torsk i logbogen. På disse områder er der konstateret færre overtrædelser. Kontrolindsatsen vurderes at have medført, at flere fiskere overholder reglerne for logbogsføring og afgivelse af meldinger.
”Det er glædeligt med færre konstaterede overtrædelser, og at effekten af indsatsen viser en større regelefterlevelse. Det kommer i sidste ende erhvervet til gavn”, siger Anders Munk Jensen, direktør i Fiskeridirektoratet.
3.716 kontroller er sket ved landing i havn, mens 655 kontroller er foretaget til søs. Desuden er foretaget 1174 observationer af fiskefartøjer til søs, hvor der ikke er foretaget bording og fysisk kontrol. Der har særligt været fokus på fangstrejser, hvor der er fisket efter torsk, sild, makrel og industrifisk.
Rekreativt fiskeri
Der er kontrolleret godt 3300 fritidsfiskerredskaber, hvoraf der fortsat tages et betydeligt antal i bevaring som følge af ulovligt fiskeri. Specielt udgør ulovlige fritidsredskaber uden identifikationsoplysninger en meget stor del af alle ulovlige redskaber. Samlet set er der dog sket et fald i overtrædelsessager på 12 %.
I 2010 har der været særlig fokus på kontrol af lyst- og sportsfiskere for gyldigt fisketegn, hvor næsten 3000 er blevet kontrolleret. Og lystfiskerne er blevet bedre til at købe fisketegn, da antallet af lystfiskere kontrolleret uden gyldigt fisketegn er faldet til 8,6 % mod 10,6 % i 2009.
Dog er der konstateret flere fritidsfiskere uden gyldigt fisketegn, en stigning fra 4,8 % i 2009 til 8,8 % i 2010.
Risikobaseret kontrol
Kontrollen gennemføres efter en risikobaseret kontrolstrategi, der bl.a. indbefatter kontrolplaner overfor særlige fiskerier samt fokuserede indsatsområder og kampagner.
Risikobaseret kontrol har af Fiskeridirektoratet været løbende udviklet siden den første risikobaserede kontrolstrategi blev udarbejdet i 2006. Fiskeridirektoratet har derfor også siden 1. januar 2007 haft en Enhed for Risikovurdering og Kontrolkampagner. Dette har været medvirkende til, at Danmark i dag er i front blandt EU medlemslandene, når det gælder udvikling af risikobaseret kontrol. Fiskeridirektoratet afholdt i marts 2011 sammen med EU-fiskerikontrolagenturet (CFCA) et internationalt seminar om risikobaseret fiskerikontrol.
Kontrol af det erhvervsmæssige fiskeri foregår til søs ved kontrol af fartøjer under disses udøvelse af fiskeri, i havn ved kontrol af landingerne samt hos modtagere og opkøbere ved kontrol af partier af fisk. I forbindelse med kontrolforretningerne udfærdiger kontrollørerne en besøgsrapport med oplysninger om de enkelte kontrolelementer.
Kontrol af det rekreative fiskeri foregår især som kontrol af fiskeredskaber i ferskvand og kystnære områder samt kontrol af personer, der udøver lyst- og fritidsfiskeri. Kontrol af fiskepassager foregår i ferskvand ved opstemninger, dambrug og lignende, hvor bl.a. fisketrapper, ålepas og afgitring kontrolleres. Kontrolresultaterne indenfor det rekreative fiskeri kan ikke sammenlignes med den erhvervsmæssige kontrol, da tydeligt lovlige fiskeredskaber ikke afrapporteres formelt via en besøgsrapport og derfor ikke medregnes i det samlede antal kontrollerede redskaber