Trods stor modstand mod etablering af nye havdambrug, senest ved Djursland og Miljøministerens uventede modstand og stopklods for vækst i netop havdambrug, så går direktør Morten Juul Andersen fra Dansk Gastronomisk Union imod strømmen, og undre sig sammen med mange, »Jeg forstår ikke modstanden mod dansk opdrætsørred,« og siger samtidig, at han gerne ser der bliver serveret havbrugsørred ved kokkelandsholdets VM-menu.
Det danske kokkelandshold og fiskeopdrætterne hos Musholm kunne næppe have håbet på bedre vejr, da de tirsdag den 14. september i samarbejde serverede tre retter med opdrætsørred for en gruppe af havbrugs-interesserede personer.
dansk opdræts-ørred er verdensførende
Blandt dem var Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer sammen med blandt andre Venstres miljøordfører Jacob Jensen samt borgmester i Slagelse Kommune John Dyrby Paulsen (A). Begge er stærke fortalere for et styrket havbrug. Men Jacob Jensen frygter at erhvervet kan blive »ofret« i de politiske forhandlinger.
»Der er stærk modstand mod havbrug på den yderste venstrefløj, og jeg kan godt frygte, at de »kan få havbrugene« som en mærkesag, fordi det ikke er så dyr en politisk pris at betale. Men det er jo dybt ærgerligt, hvis vi smider dansk havbrug under bussen, når vi ved, at både produktion og følgeindustri er verdensførende med hensyn til både kvalitet, dyrevelfærd, miljø og klima,« siger Jacob Jensen.
Han bakkes op af John Dyrby Paulsen (A), der heller ikke længere oplever så stor lokal modstand mod de opdrættede ørreder fra havvandet omkring øen Musholm, sydvest for Reersø.
»Niels (Dalsgaard, adm. direktør hos Musholm red.) er virkelig god til at åbne op og forklare aktiviteterne i opdrættet,« siger John Dyrby Paulsen.
Direktøren forstår ikke modstanden
Den forklaring har Morten Juul Andersen, direktør for Dansk Gastronomisk Union, der er en sammenslutning af Kokkelandsholdet, Juniorkokkelandsholdet, Cateringlandsholdet, Tjenerlandsholdet og Konditorlandsholdet, tilsyneladende også fået.
»Jeg forstår simpelthen ikke modstanden mod havbrug. Fisk er en af de mest bæredygtige proteinkilder, vi kan få i vores mad. Vi er stolte af, at vi i Danmark producerer fisk af høj kvalitet med et meget lavt CO2-aftryk,« siger Morten Juul Andersen og henviser til, at man af samme årsag har nogle af Danmarks bedste kokke til at eksperimenterer med hav-opdrættede ørreder fra havbruget Musholm på Vestsjælland, som et muligt element i deres kommende VM-menu.
»Når vi skal repræsentere Danmark, så skal vi selvfølgelig komme med det skarpeste håndværk og en gastronomisk oplevelse på allerhøjeste niveau. Men vi skal også bruge vores platform til at vise verden og den almindelige forbruger, hvor vi skal hen med vores mad. Vi skal spise mere klimavenligt. Det er derfor afgørende for os, at den menu, vi skal vinde guld med, både smager godt og peger fremad,« siger Morten Juul Andersen.
Danmark kan blive internationalt foregangsland
Hos havbruget Musholm ser Niels Dalsgaard stort potentiale i en klima-effektiv produktion af fødevarer i form af hav-opdrættede ørreder. Han glæder sig over kokkelandsholdets gastronomiske arbejde med deres fisk.
»Vi er glade for, at kokkelandsholdet ønsker at sætte fokus på, at vi bør spise mere klimavenligt. For vi bliver nødt til at tænke over, hvor meget vores mad belaster vores klima og miljø. Efterspørgslen efter fisk stiger i takt med en voksende global befolkning. Vi har i Danmark i mange år haft stort fokus på at være blandt de bedste i verden til at opdrætte fisk på en ressource-effektiv måde med lavt klimaaftryk og under hensyn til natur og miljø. Vi har derfor mulighed for at deltage i den internationale udvikling af akvakultur på landbaserede anlæg og på havet. Det kan både inspirere og påvirke resten af verdens fiskeopdræt,« siger Niels Dalsgaard.
Hos Musholm bliver 1,2 kg foder til 1 kg ørred. Samtidig sker opdrættet med et lavt energiforbrug, så det samlede klimaaftryk er cirka 1,65 kg CO2 for 1 kg rund, urenset hav-opdrættet ørred. Det er lavt i forhold til mange andre former for animalsk produktion.
Vil skabe større kendskab til fordele ved havbrug
Musholm opdrætter ørred på åbent hav ved Øen Musholm og
Niels Dalsgaard håber i fremtiden, at skabe et endnu større kendskab til fordelene ved fiskeopdræt på åbent hav blandt de danske forbrugere. Han mener, at en øget produktion vil kunne bidrage til øget beskæftigelse og økonomisk vækst hos virksomheder i »vandkantsdanmark«, som er en del af fiskenes produktionsmæssige værdikæde.
»Interessen for hav-opdrættede ørreder er stigende. Specielt i udlandet. I Danmark er det generelle kendskab til fordelene ved havbrug dog stadigvæk lavt. I dag eksporterer vi cirka 80 procent af vores fisk, men vi vil i virkeligheden gerne, at fiskene bliver spist her i Danmark, så vi mindsker behovet for transport. Så vi håber selvfølgelig, at kokkelandsholdet kan være med til at inspirere den almindelige danske forbruger til at sætte pris på ørred og ørredrogn,« siger Niels Dalsgaard.
Musholm A/S har drevet havbrug i Storebælt siden 1979. De havopdrættede ørreder leveres til forædling i Danmark, men eksporteres også til Europa og Sydøstasien.
Om arrangementet
Den lille ø Musholm midt i Storebælt dannede tirsdag den 14. september rammen, da det danske kokkelandshold og Musholm A/S i samarbejde inviterede til en gastronomisk oplevelse baseret på dansk hav-opdrættet ørred og ørred-rogn.