Kim Kielsen udskriver grønlandsk landstingsvalg

Kim Kielsen udskriver grønlandsk landstingsvalg

Der bliver således Inatsisartut-valg i april måned i år, enten den 17. april eller 24. april, oplyser formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen

Inatsisartut-medlemmerne skal vælge mellem disse to datoer, hvornår valget skal ske. Det grønlandske Inatsisartut (parlament) har hovedsæde i den grønlandske hovedstad Nuuk. Landtinget afløste det tidligere Grønlandske Landsråd 1. maj 1979 og består i dag af 31 folkevalgte medlemmer, der er valgt for en firårige periode.

Valgtemaet bliver formentligt Fisk og Danmark

Når et nyt landsting samles efter valgkampen, skal der vedtages en ny fiskerilov. Et emne der optager mange og som allerede nu har trukket store overskrifter i Grønland. Enigheden brydes om samlingen af kvoter på få hænder, eller som en række partier istedet ønsker det, det stik modsatte. Omvendt frygter flere også, at mindre fiskerier er mere ustabile økonomisk og dermed ikke have styrken til at trække hele Grønlands økonomi, som er helt afhængige af fiskeriet, der stadigt er grønlandsk væsentligste eksporterhverv.

Også Grønlands forhold til Danmark kommer til at fylde meget i valgkampen. Hvor Danmark ifølge de seneste tal, årligt i bloktilskud yder grønlænderne omkring 4 mia. kroner. Økonomi og og øget selvstændighed hænger uløseligt sammen. Derfor forventes det også at blive det helt store tema under valgkampen. Såsom, orden i økonomien før der træffes beslutning om selvstændighed eller, som nogle ønsker det, et fortsat fornuftigt samarbejde med Danmark.

En spændende valgkamp, der enten vil bringe et af de to store partier til magten. Enten det socialdemokratiske Siumut med nuværende landtingsformand Kim Kielsen eller venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit med Sara Olsvig.