I 2024 har vi alle haft behov for omstillingsparathed – dette gælder også for den danske fiskemels- og fiskeoliebranche og Marine Ingredients Denmark (MID) har arbejdet hårdt for at sikre branchens vilkår på en lang række områder.
Det skriver MID i en meddelelse og runder dermed 2024 af.
Vi har kæmpet for at ændre diskriminationen af fiske-forarbejdningsvirksomheder, som ikke har været omfattet af de danske tilskudsmuligheder i forbindelse med den grønne energiomstilling. Efter en mangeårig indsats kan vi nu løfte sløret for, at store fiskeforarbejdningsvirksomheder – inkl. de danske fiskemel- og fiskeolieproducenter – bliver omfattet af Erhvervspuljen. Energiomstilling står højt på de danske fiskemelsfabrikkers prioriteringsliste, vi har meget at bidrage med og vi glæder os til at komme i gang. Stort tak til alle vores samarbejdspartnere igennem tiden med at få dette mål i hus.
Brexit har stadig fyldt meget og vi har arbejdet for at sikre, at internationale love og aftaler bliver overholdt. Dette gælder ikke mindst Storbritanniens lukning af tobisfiskeriet. MID har været i mundtlig og skriftlig dialog med bl.a. danske -, europæiske- og britiske myndigheder samt andre samarbejdspartnere. Den britiske lukning har medført lavere tobismængder hos fabrikkerne. Der var derfor tale om et historisk øjeblik da EU-Kommissionen i oktober besluttede, at man ville indlede en voldgiftssag mod Storbritannien for brud på Brexit-aftalen. Det er en sag, vi har bidraget særligt meget til og som vi vil følge nøje. Voldgiftssagen er et vigtigt skridt for at sikre, at internationale aftaler overholdes. Vi håber, at parterne kan finde en fælles løsning, så beslutninger om delte ressourcer er både proportionale og baseret på den bedste videnskabelige evidens fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES). Det er afgørende at føre en åben dialog om den komplekse blå værdikæde, der forbinder fiskeri, foder og sunde fødevarer, og at samarbejde om at sikre en bæredygtig fremtid for akvakulturindustrien.
Vi arbejdede målrettet for at sikre, at forarbejdningsindustrien, herunder danske fiskemel- og fiskeolieproducenter, fik del i Brexit kompensationspuljen. Puljen støttede omstilling gennem omlægning af produktion, etablering af nye leverandørkæder og afsøgning af markeder. Desuden blev 35 pct. af kompensationen givet som en grøn top-up, hvor virksomheder forpligtede sig til at investere i bæredygtig produktion. Til trods for de uundgåelige økonomiske konsekvenser ved Brexit, var puljen en hjælpende hånd til vores medlemmer i en svær tid.
Derudover arbejder vi aktivt for, at der sikres lige konkurrencevilkår, korrekt registrering og nøjagtig vejning af fisk, der landes både i danske- og europæiske havne. EU-Kommissionen har efter dansk forbillede besluttet, at man bør anvende tredjeparts vejere- og målere, og samme beslutning kan man også finde i dansk regi. MID støtter beslutningen om at vælge ISO 17020 Type A-akkreditering som den standard, der skal anvendes til præcis vejning og artssortering af pelagiske arter. Vi mener, at Type A-akkrediteringen, som indebærer en uvildig inspektionsenhed, er det bedste valg for at sikre upartiskhed og minimere potentielle interessekonflikter. En ensartet og korrekt vejning og registrering på tværs af lande vil medføre bedre og mere lige konkurrencevilkår. Det vil ligeledes være et emne, vi tager med videre for 2025.
Til sidst kan vi nævne, at vi netop har flyttet kontor og nu igen sidder tættere på vores kolleger i fiskeri- og forarbejdningssektoren.
Vi ser frem til 2025 og hvad det kan byde for den danske fiskemel- og fiskeoliebranche. Vi er endnu engang klar til at tage arbejdshandskerne på og med håb om et fredfyldt 2025, vil jeg på vegne af Marine Ingredients Denmark ønske alle en glædelig jul og et godt nytår.