Det er akvarietekniker René Mærsk fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, der overfor FiskerForum fortæller om det usædvanlige fund af en 2,40 meter lang og ca. 60 kg tung sværdfisk.
Det var ifølge René Mærsk, Fisker Lars Hast fra Skærbæk Havn ved Fredericia, der her torsdag morgen gjorde det højst usædvanlige fund ved Kolding Fjords udmunding.
Fakta om sværdfisken
- Latinske navn: Xiphias gladius
- Type: Pigfinne fisk ud af sværdfiske familien.
- Levested: Typisk i vand overfladen.
- Føde: Fanger sit bytte på helt ned til 800 meters dybde.
- Størrelse: op til 17 år, 4,5 meter lang og op til 650kg.
- – Er ofte set i de danske farvande.
Den sønderjyske fisker var ude for at sætte garn, da han opdagede den døde sværdfisk ligge i radgarnet ved en række bundgarnspæle, hvor den efter fiskerens mening, netop havde opgivet livet. Fisker Lars Hast har ikke tidligere set sværdfisk i dette farvand, men han har fortalt René Mærsk, at der for et par år siden drev en død sværdfisk i land ved Bogense på NordFyn, så helt udsædvanligt er det ikke.
René Mærsk blev ringet op torsdag morgen kl. 08.30 af fiskeren fra Skærbæk, hvor han blev spurgt om Søfartsmuseet var interesserede i sværdfisken. »Det var vi«, forklarer Renè videre. »Jeg sprang straks i Pick-uppen og kørte til Lillebælt.«
Det er meningen at sværdfisken bliver frosset ned og senere bliver taget frem, for under overværelse af publikum, at blive dissekeret, så alle interesserede kan få et indblik i fiskens indre og anatomien samt hvad fisken sidst har spist, mens den var på vandring i de indre danske farvande.
Sværdfisken er ikke ukendt med de danske farvande, som den med jævne mellemrum besøger. Den lever af sild, makrel, hornfisk og blæksprutter, og den kan jage ned til 800 meters dybde. Sværdet er en forlængelse af overkæben og bruges formentlig til at dræbe stimefisk med. Den slår med sværdet inde i stimen, hvorved fiskene slås ud og er efterfølgende nem føde for sværdfisken.