Islandsk rederi bestiller ny fabriks- og frysetrawler

Islandsk rederi bestiller ny fabriks- og frysetrawler

Det islandske skibsdesignfirma Skipasýn ehf. har udviklet en designløsning til en 66 meter lang fryse- og fabrikstrawler, hvor man har anvendt »Construction-Friendly Design«, der har været med til at reducere bygningsomkostningerne med et helt igennem bæredygtigt skibsdesign.

Baldvin Njalsson

Kontrakten på nybygningen type P-66116-N fra islandske Skipasýn, er til islandske Nesfiskur, der med den nye trawler »Baldvin Njálsson«, forventer en levering i slutningen af 2021, som derefter gerne skulle begynde fiskeriet i starten af 2022.

»Baldvin Njálsson« har to niveauer for opbevaring af fisk på paller, med mulighed for forskellig håndtering af disse. Fartøjet adskiller sig væsentligt fra andre design  i lignende størrelse, på grund af dets helt  unikke drifts- og produktions-egenskaber:

  • fabriksarealets størrelse på 580 m2
  • Størrelsen af lastrummet på 1720 m3

Ligeledes har man med et kompleks af designløsninger, som har optimeret skroget med et fremdrivningssystem, der sammenlagt har minimeret driftudgifterne til brændstof. En designløsning som Skipasýn tidligere har brugt på mindre trawlere og som har givet gode erfaringer siden introduktionen i 2018.

Skipasýn har udfærdiget en rapport, der blev præsenteret på »The Seafood Conference Island« i Reykjavik i november måned 2019, hvor man netop gennemgik brændstofforbruget på den nye type skibe og hvor forbruget var mellem 35 og 40 procent mindre, sammenlignet med tilsvarende skibe i samme størrelse, iøvrigt ejet af samme rederi.

Skipasýn har desuden videreudviklet på samme koncept, med løsninger baseret på skibstype P-6616-N med følgende muligheder:

  • RSW-fisketanke til opbevaring af fiskefangst
  • Samt et fiskeanlæg på samme niveau, til fiskemelsproduktion på 15 tons pr. dag til discard-fisk.