Det behøver hverken at være kompliceret og dyrt, at sikre folk fødevare af en ordentlig kvalitet.
Hvad der engang var fiskeriaffald i Island, er nu et rentabel produkt, der er med til at øge fødevaresikkerheden i ét afrikansk land.
Tørrede fiskehoveder
Erhvervsfiskere i Island smed engang fiskehoveder og fiskeskrog tilbage i havet, som ubrugeligt affald. Nu tjener de 70 millioner dollar årligt, på at fragte dem til Nigeria, hvor lokale kvinder har gjort det til deres levevej, at sælge tørrede islandske fiskehoveder, som en billig proteinkilde til supper og gryderetter.
Geotermisk varme
Disse fiskeprodukter tørres i fem dage ved 30 C ved hjælp af geotermisk varme, hvorefter de kan opbevares i op til to år, uden yderligere forarbejdning, fortalte den islandske præsident Olafur Ragnar Grimsson til de delegerede på den seneste Borlaug Dialogues konference i Des Moines, Iowa.
“Det er et eksempel på, hvordan miljørigtig grøn energi kan bidrage til at løse den globale fødevareusikkerhed, set i lyset af de klimaændringer vi oplever og den stigende befolkningtilvækst der sker i verden,” sagde Grimsson videre.
10 milliarder mennesker
”I en tid hvor vi bevæger os mod en samlet befolkning i verden på 10 milliarder, vil udfordringen fremover være, ikke blot at få adgang til mad, men i ligeså høj grad, hvordan vi kan bevare den,” sagde Grimsson , og bemærkede samtidig, ”meget af den mad der i dag produceres i verden, bliver aldrig forbrugt. Vi skal finde alternativer til de fossile brændsler og det er ikke kun fordi disse forsvinder, men fordi de genererer drivhusgasser.”
Grøn ernergi kan bidrage til løsning af den globale fødevareudsikkerhed
”Konservering ved tørring er en proces der er lige så gammel som civilisationen selv og med moderne teknologi, kan vi fremskynde processen dramatisk og forbedre hygijenen betydeligt,” sagde Grimsson. “Problemet er bare, at det er så enkelt, at de fleste mennesker ikke tror på det. Vi har alle været alt for fokusere på high-tech løsninger. Men med denne metode, kan selv de fattigste af de fattige lande, købe sund og nærende mad, til en relativt lav pris, sluttede præsidenten.”