Svenske fiskere respekterede fiskeforbuddet i Skagerrak, da de for første gang nogensinde oplevede, at deres egen fiskerimyndighed Havs- och vattenmyndigheten HAV, lukkede for alt fiskeri i 21 dage i marts måned.
Leder af den svenske fiskerikontrol HAV Karin Hermansson fortæller, ” Ifølge vores foreløbige undersøgelser fandt vi ingen tegn på ulovligt fiskeri i området i denne periode. Fiskerne har opført sig særdeles eksemplarisk. ”
Årsagen til lukningen for alt trawlfiskeri efter torsk og kuller samt sej og hvilling, og en lukning for trawlfiskeri efter rejer og krebs var, at der var et stort antal unge fisk i området. Lukningen trådte i kraft den 8. marts, og var gyldig indtil 29. marts.
”I timerne efter vi annoncerede lukningen, var der flere danske fiskere i området,” fortæller Karin Hermansson, der samtidig fortæller at nogle gange tager det nogle ekstra timer før oplysningerne, om lukning af et område, når ud til fiskere fra andre lande.
Håndhævelse og overholdelse af forbuddet blev foretaget via satellit og ved at kystvagten inspicerede til vands og i luften. EU`s myndigheder bruger et satellitbaseret overvågningssystem, VMS (Vessel Monitoring System), der registrerer position, kurs og fart af skibe i drift.
”Baseret på disse oplysninger, får vi en indikation af, om skibene er i fiskeri eller ej. Det er første gang, vi havde den slags realtidslukning i svensk farvand og i vores analyse og i vores evaluering af forløbet, kigger vi nu også på, hvordan man kan handle, næste gang det sker. Er der ting, der kan forbedres i overvågningen eller er der noget vi kan gøre anderledes, ” siger Mats Börje på HAVs fiskerikontrol
De svenske myndigheder HAV, har endnu ikke en fuldstændig analyse over, hvorledes hele lukningen har været håndhævet. Foreløbige tilbagemeldinger viser dog, at der ingen tegn har været på fiskeri i området og der heller ingen tegn har været på skibe, der er sejlet ind eller igennem området. Endvidere har kystvagten heller ikke registreret overtrædelser af fiskeforbuddet.
Det er for tidligt at sige, om der har været nogen biologiske effekt af lukningen, det være sig både på kort og langt sigt. Men vi ved, at ved at reducere fiskeritrykket i området, har fisken haft mulighed for at flytte derfra.
”Kystvagten fortsætter med at kontrollerer, og i de tilfælde man finder for mange ungkuller og torsk, eller hvilling og sej, der overskrider de grænser vi har for ungfisk, så går vi ind og lukker for fiskeriet igen,” slutter Karin Hermansson.