Det var ikke et helt normalt skifte af besætningmedlemmer, ombord på syv af Royal Greenlands trawlere, der lykkedes for det grønlandske fiskeriselskab, da man sidste tirsdag foretog en velkoordineret, velplanlagt og meget vellykket operation, hvor udskiftning af samtlige besætningsmedlemmer på syv af selskabets trawlere, fandt sted.
Trawler-besætninger som pga. Corona-krisen havde været længe til søs og som i høj grad trængte til et velfortjent hvil med en tur hjem til familie og venner.
Da Covid-19 krisen ramte denne nordligt beliggende Ø for lidt over en måned siden, var det at være ombord på en trawler langt ude på havet, nok et af sikreste steder man overhovedet kunne befinde sig under Corona-pandemien.
Royal Greenland skriver selv, at al ind- og udrejse fra Grønland blev lukket ned for at inddæmme smitterisikoen med Covid-19, hvilket også medførte at planlagte besætningsskifte blev midlertidigt sat i bero, hvilket medførte at fisketogterne blev noget længere end man normalt ser.
Først nu her, hvor situationen med Covid-19, har udviklet sig i en mere positiv retning for Grønland, blev idéen til et storstilet besætningsskifte født. Det drejede sig om besætningerne på de grønlandske trawlere; Tuugaalik, Nataarnaq, Avataq, og Lomur samt trawleren Svend C. og Regina C. fra Sikuaq Trawl og Niisa Trawl ApS.
En opgave der involverede mange mennesker og ressourcer, så der var tale om en operation af de lidt større. For som det grønlandske selskab skriver på sin facebook-side, så havde man ikke tidligere i selskabet historie foretaget en så omfattende et skifte. Et skifte der ialt omfattede 200 mand på syv forskellige trawlere på én og samme dag, på tre vidt forskellige lokationer.
Godt hjulpet af to luftfartsselskaber med chartrede fly fra det færøske Atlantic Airways og Air Greenland, samt hjælp fra sundhedsmyndighederne på både Grønland og på Færøerne, lykkedes det at skifte besætningerne på blot én dag. Problemet var ikke sådan ligetil, for krisen havde lukket stort set al international flytrafik ned, samtidig med at der var indført omfattende foranstaltninger for at modvirke smittefaren fra Corona-virusen.
På facebook-siden rettes der også en stor tak til specielt landslægen i Grønland Henrik L. Hansen, uden hvis indsats og engagement ikke var lykkedes med det store logistiske forehavende. Landslægen har undervejs rådgivet Royal Greenland og myndigheder samt hospitaler, der skulle gennemføre Covid-19 testen på de der skulle påmønstre trawlerene enten i Sisimiut og Nuuk. En operation som bemandingschef Mika Heilmann Royal Greenland stod for.
Udover Covid-19-testen skulle de også i fjorten dages hjemmekarantæne i deres respektive lande inden påmønstringen. En opgave som bemandingschefen fra Royal Greenland selv har fulgt meget tæt, da man for alt i verden ville undgå smitte ombord på et skib langt fra land. Klog af skade fra tidligere besætningsskift, hvor blandt andet to besætningsmedlemmer brød deres karantæne, og i sidste øjeblik fik forbud mod at påmønstre skibet. En handling som i yderste konsekvens kunne have betydet aflysning af turen, da man var i underskud af besætningsmedlemmer og derfor i overhængende fare for en aflysning. Så pga. risikoen for manglende besætningsmedlemmer, har man strammet op på området, så lignende tilfælde ikke fremover kan forekomme.