Danske producenter af marinerede sild står i en prekær situation, da de venter på at få leveret 28.000 ton sild fra Norge, som endnu ikke kan eksporteres på grund af langsommelig godkendelse fra EU. Ifølge Fødevarewatch kan disse sild snart være ubrugelige, da den forsinkede godkendelse risikerer at ødelægge fiskenes kvalitet.
Forhandlingerne mellem EU og Norge om handelsaftaler på fiskeriområdet er komplekse og involverer både direkte konflikter og fælles udfordringer, herunder bureaukratiske forsinkelser. I dette tilfælde er 28.000 ton sild fanget i Norge og planlagt til eksport til Danmark og Polen, men godkendelsen af handelsaftalen er forsinket, hvilket har stoppet eksporten.
Brancheorganisationen Danish Seafood Association, herunder direktør Poul Melgaard Jensen, har udtrykt stor frustration over situationen. De beder EU om at reagere hurtigt for at forhindre, at de fangede sild bliver kasseret. Ifølge Fødevarewatch siger Poul Melgaard Jensen: “Vi står overfor en kritisk mangel på 28.000 ton sild fra Norge, som skal kunne eksporteres toldfrit til Danmark. Hvis ikke aftalen snart bliver implementeret, risikerer vi store tab.”
Udfordringen er, at selvom handelsaftalen er aftalt, er den endnu ikke trådt i kraft. Denne forsinkelse skaber betydelige problemer, og Danish Seafood Association har foreslået en midlertidig løsning. “Vi har foreslået, at der indgås en aftale om, at vi kan importere sildene nu og betale tolden med det samme, for så at få toldbeløbet tilbage, når aftalen er endelig på plads,” forklarer Poul Melgaard Jensen til Fødevarewatch. Han påpeger, at det ikke er økonomisk bæredygtigt at producere sild i Danmark med en toldsats på 20 procent.
Lakseindustrien også ramt
Samtidig står den danske lakseindustri også overfor udfordringer. I første halvår af 2024 har der været betydelig bekymring over, hvordan de nye handelsaftaler vil påvirke konkurrencen på laksemarkedet. Ifølge Fødevarewatch vil norske producenter af røget laks fremover kunne eksportere op til 2500 ton toldfrit til EU, en markant stigning fra de nuværende 450 ton. Desuden vil et efterslæb fra 2021 sende over 4500 ton norsk laks til EU i de første år, hvilket skaber direkte konkurrence med danske lakseselskaber.
Poul Melgaard Jensen har påpeget overfor EU, at denne udvikling vil skævvride konkurrencen, da danske producenter må betale told på råvarer, mens norske virksomheder kan eksportere forarbejdede laks uden told. “Det er klart, at dette vil fordreje konkurrencen i en uholdbar grad. Norske producenter har desuden fordel af adgang til billigere produktionslaks,” siger Poul Melgaard Jensen til Fødevarewatch.
Selvom både sildeselskaber og lakseselskaber står overfor udfordringer, er det tydeligt, at det kræver hastighed og handling fra EU’s side for at afhjælpe situationen, så både de danske silde- og lakseproducenter kan undgå store økonomiske tab.