Hyppig hårvask giver øget mængder af miljøgift i fisk.

Hyppig hårvask giver øget mængder af miljøgift i fisk.

Folks store forbrug af hudplejeprodukter, som shampoo og balsam, er en potentiel og kæmpestor miljøbombe for vores vandmiljø.
Forureningen af vores vandmiljø har allerede givet betydelige mængder miljøgift i fisk, skriver Forskning.no i deres sidste nyhedsbrev. Specielt fisk som er sidst i fødekæden er hårdt ramt. De giftstoffer som er fundet i fisk fra Mjøsa, tilhører gruppen af siloksaner og er Stoffet bruges i personlige plejemidler.

Siloksan D5 (Dekametylsyklopentasiloksan) er blevet studeret flittigt af forskere både fra Norge og Sverige. Blandt andet forskere ved Det Norske Institut for Vandforskning (Niva) og forskere fra det Svenske Universitet i Stockholm.

”Fundet af miljøgiften er overraskende, da det er første gang en undersøgelse har påvist miljøgiften i så store koncentrationer”, og Katrine Borgå fra Niva fortsætter, ”det er ligeledes første gang et sådant resultat er publiceret i et internationalt videnskabeligt magasin og det kræver selvfølgelig flere undersøgelser for at underbygge yderligere.”

Det norske klima- og forureningsdirektorat (KLIF) har allerede sat D5 på listen over miljøskadelige stoffer. D5 kemikaliet ophobes i organismer og er derfor katalogiseret under gruppen BPT-Stoffer. Disse stoffer er meget svært nedbrydelige og ophober sig i organismer og har alvorlige langtidsvirkninger på helbredet og ekstremt giftige for miljøet.

Miljøgiften benyttes både industrielt og på slutbrugermarked. Det kan være i produkter som: hudcremer, shampoo, hårbalsam og i meget kosmetik, fordi det gør hunden glat og lækker og det gør håret fyldigt og glansfuldt. Endvidere findes det også i bilvoks, maling og rengøringsmidler.

Kilde: Forskning.no
FiskerForum.com