BlueBioClimate-projektgruppen arbejder på at tackle udfordringerne omkring klimaforandringer og beskyttelse af den maritim biodiversitet. Projektet sigter mod at levere skræddersyede løsninger og værktøjer til at forvalte og bevare havets biodiversitet i en tid med klimaforandringer.
Det skriver DTU Aqua i et nyhedsbrev
De skriver videre, at over de næste tre år vil forskning i Nordens have og ferskvandsområder i Øresund, Kattegat og Skagerrak-regionen være i fokus for BlueBioClimate-projektet. Universiteter og forskningsinstitutioner fra Sverige, Norge og Danmark, herunder Göteborgs Universitet, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Agder, Aarhus Universitet og DTU Aqua, leder dette samarbejde.
Projektets titel, ’BlueBioClimate’ (svensk), indikerer dets centrale fokusområder: vand, biodiversitet og klimaændringer.
Jakob Hemmer-Hansen, seniorforsker og projektleder for BlueBioClimate, understreger behovet for integrerede tilgange og internationalt samarbejde for at håndtere både biodiversitet og klimakriser samtidigt.
BlueBioClimate stræber efter at ruste miljøforvaltere til effektivt at bevare og genskabe den marine biodiversitet under påvirkning af klimaforandringer. Projektet fokuserer på tre hovedområder: prioritering og fysisk planlægning, genopretning og beskyttelse af kystområder samt håndtering af invasive og nye arter.
Starten på BlueBioClimate på DTU Aqua i Silkeborg i oktober blev markeret med en konference, hvor Jakob Hemmer-Hansen præsenterede projektets arbejdspakker og organisering.
Projektet forventes at levere nødvendig viden om biodiversitetens reaktion på klimaændringer og vil udvikle beslutningsunderstøttende rammer for at sikre modstandsdygtige økosystemer. BlueBioClimate modtager finansiering fra INTERREG gennem Green Transition-initiativet samt national finansiering fra projektpartnere.
Projektet sigter mod at forbedre procedurer og værktøjer til naturressourceforvaltning på tværs af landegrænser, især med fokus på klimaeffekter og manglen på integrerede tilgange i dagens praksis. BlueBioClimate vil bidrage med ny viden om forskellige arters evne til at tilpasse sig klimaændringer gennem forskning i genetisk variation og habitater.
Desuden planlægger projektet at styrke samarbejdet mellem nationale myndigheder og udvikle fælles metoder til grænseoverskridende forvaltning af biodiversitet. Det forventes at være en vigtig platform for myndighedssamarbejde, der skal støtte natur- og miljøovervågning i lyset af klimaforandringer.