Forskerne har for første gang sat elektroniske mærker på den lille særpræget fisk, stenbideren. Man ønsker viden om, hvorhen den lille kuglefisk med den speciele »sugekop« på maven, forsvinder hen efter gydeperioden er afsluttet kystnært.
Stenbideren er almindelig kendt og fiskerne står da også klar, når den når kysterne først på foråret for at gyde. Den regnes for en af de sikre forårsbebudere i Danmark. Fiskens rogn er det »danske kaviar« og de fiskes derfor intensivt og stort i starten af året. Men som ved et trylleslag, forsvinder fisken igen, når gydningen er overstået. Men hvorhen den forsvinder ved ingen rigtigt.
Derfor har forskere fra DTU i samarbejde med Svansea Universitet i Wales ny besluttet at finde ud af stenbiderens hemmelighed. Ved at bruge elektroniske mærker, der registrerer hvilken dybde fisken befinder sig i og ved hvilken temperatur, gør det muligt at sammenligne data fra mærkerne med oceanografiske data, for den vej igennem at kortlægge fiskens adfærd i havet.
Hvis du finder et mærke
Der er fanget, mærket og genudsat 31 stenbidere i Ålbæk Bugt syd for Skagen. Mærket er flydende, så når det ryger af fisken, flyder det op til overfladen, hvor DST-mærket på et tidspunkt vil ramme stranden. Finder man et sådant mærke, bedes man returnerer det. Se, hvad du skal gøre, hvis du finder et mærke
Finder man et mærke, så er der en dusør på 300 kroner for at returnerer mærket.
Fakta om stenbider
Stenbider-hannen er typisk 25 til 35 cm og kendetegnet ved et farvestrålende ydre i varme farver, modsat den noget større hun (typisk 35 til 50 cm), som er grålig til sort og har en hvidlig bug. Stenbideren er forårsbebuder og kommer til kysterne først på året for at gyde. Hunnerne lægger op til 200.000 æg i et område udvalgt af hannen, og efterfølgende forsvarer hannen æggene indtil klækning.
Kilde: DTU og Fiskepleje FiskerForum.dk