Det færøske landstyres planer om at tvinge udenlandsk ejerskab ud af det færøske fiskeri-erhverv i løbet af de kommende år, fører nu til protester fra højeste sted i både Holland og Island.
Således har den hollandske ministerpræsident Mark Rutte haft telefonsamtaler med den færøske lagmand Aksel V. Johannesen. Desuden har lagmanden haft telefonmøder med den færøske reder Hanus Hansen og de hollandske ejere af fiskeri-virksomheden JFK – Diek Parlevliet og Niek-Jan van Kesteren, skriver Kvf.fo.
Hollænderne er storaktionærer i JFK-koncernen, som ejer og driver fiskeskibe og -fabrikker med base i Klaksvig. Også den islandske undenrigsminister Gudlaugur Thór Thórdarson har haft kontakt med det færøske landstyre om de islandske medejere i fiskeri-virksomhed Framherji skal af med deres aktier i virksomheden indenfor fire år.
Overgangsperiode på fire år
Protesterne fra Holland og Island kommer, efter at det færøske landstyre i forslaget om ny fiskeripolitik vil have al udenlandsk kapital ud af færøsk fiskeri i løbet af fire år.
I forslaget lyder det således: »Virksomheder og enkeltpersoner, som har ret til at fiske, skal være bosiddende og fuldt skattepligtige på Færøerne. En overgangsperiode på fire år bliver pålagt for udenlandsk ejerskab til at afhænde ejerskab«.
Forslaget om ny, færøsk fiskeripolitik er netop nu til politisk behandling i det færøske Lagting.