Højt specialiseret trawl sensor-reparatør

Højt specialiseret trawl sensor-reparatør

Fangst optimeringen er særligt i fokus ved trawlfiskeriet
Danske fiskefartøjer er i dag arbejdspladser med så meget elektronik og udstyr ombord, at man næsten skal have en mellemlang programmør uddannelse for at kunne betjene dem. Hjælpemidlerne på broen er i dag en nødvendighed for at optimere fartøjet på alle arbejdsområder.

Fangst optimeringen er særligt i fokus ved trawlfiskeriet. Der er mange forhold der skal holdes styr på og her kommer Hvide Sande firmaet Besrads produkter fra Simrad og Scanmar sensorer til sin ret.

Disse mærker er solgt i mange år, og for en del år siden var det et problem at få repareret og testet udstyret, hvis der var noget i vejen. Derfor besluttede Søren Mathiesen og hans ansatte sig for at sætte sig ordentligt ind i sensorene, blive uddannet i reparationerne af dem og herefter tilbyde fiskerne muligheden for en service aftale på rep, og vedligeholdelse af disse sensorer.

Der blev tilbudt løsninger med udlån af andre sensorer, så længe ens egen sensor var til reparation. Langsomt voksede butikken og i dag er der 4 ansatte til at udfærdige test, reparation og støbereparationer af de mange forskellige sensorer, som dagligt ankommer til Hvide Sande virksomheden, fra hele verden.

I takt med at specialiseringen har taget til, har Besrad selv udviklet testmetoder og afprøvnings stande for at kunne sikre fiskerne den bedste service og samtidig minimerer eventuelle fejl. I dag udføres printarbejde og vanskelige loddefunktioner af teknikkerne selv, da mange af de indsendte sensorer har en alder og en type, der er udgået eller en type hvor reservedelene ikke længere kan skaffes. Denne del af firmaet er vokset voldsomt de senere år.

I denne udviklingsproces har specialiseringen ført til en niche, hvor Besrad producerer sine egne reservedele til lager. Specielt Temperatur sensorere, som er meget vigtige for fiskeriet, især hvis blikket rettes mod Sverige, hvor svenske fiskefartøjer i høj grad har fundet anvendelse for temperatur sensorerne. Det er udfra erfaringer om fiskens fødekilde og i hvilken temperatur fødekilden foretrækker at opholde sig i. Denne viden giver helt fantastiske fangster i Østersøen af blandt andet torsk, da fisken jo altid søger hen hvor fødekilden er. Det har i mange år været kendt at fisk opholder sig mest i bestemte, temperatur områder. Det kan nu måles og derved kan man nu styre trawlet hen hvor fisken opholder sig og derved øge fangstmuligheder og indtjening betydeligt.

I reparationsarbejdet kommer støberiet af selve skallerne, ind som en meget vigtig del af dette og det har givet elektronik firmaet Besrad, en unik mulighed for at udføre hele processen ved sensorarbejdet selv og sammen med den sidste indførte termografi test, kan man sikre kunderne en brugt og testet sensor ”der er så god som ny”.

I udviklingsarbejdet af måleinstrumenter, testmetoder og apparater er det nærliggende at Besrad, som Søren Mathiesen fortæller, kommer sine egne ændringer og forbedringer i dem, holdbarheden øges. Denne sikkerhed for kunderne giver optimal kvalitet, som altid står mål med prisen. Dette har gjort det lokale Hvide Sande firma verdenskendt.