Ukendt parasit gennemhuller nordatlantiske fisk som et projektil, så fileten kommer til at ligne en schweizer-ost.
Grønlandske fiskere var de første der opdagede det besynderlige problem med hellefisk, hvor fiskens muskulatur var gennemhullet af små cirkelrunde huller.
Prøver af fisken blev sendt til Københavns Universitet til afdelingen for Akvatisk Patobiologis Sektion for Biomedicin og Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved professor Kurt Buchmann som fortæller,”ved første øjekast var det ikke til at se, hvorledes hullerne var opstået, men da jeg studerede dem nærmere gennem et mikroskop bestod hullerne af brusk, hvor der levede millioner af bittesmå parasitter af en hidtil ukendt type,”
»De cirkelrunde huller ligner små cylindre der går hele vejen gennem fisken, svarende til at der for eksempel gik en knogle hele vejen igennem armen eller låret på et menneske. Fisken dør ikke akut af det, men den lever formentlig et dårligt liv og bliver meget stiv i kroppen af angrebet,« forklarer Kurt Buchmann.
”Parasitten er ikke farlig for mennesker,” fortæller Kurt Buchmann videre, ”den gør bare det fine fiskekød lidt mindre appetitligt at se på.”
Hellefisken kendes af de fleste fiskespisende danskere, og den populære fisk kommer ofte på manges frokostborde, når det skal være lidt ekstra fint og lækkert. Nu kan den i fremtiden blive den naturlige pandang til ostebordet.
Fakta
Parasitten har fået det videnskabelige navn Myxobulus Groenlandicus, fordi dens form minder om en kendt parasit ved navn Myxolubus.